Irske žrtve zlostavljanja razočarane Papinim pismom

Autor: dnevno.hr

U priopćenju dostavljenom austrijskoj agenciji APA, žrtve svećenićkog zlostavljanja traže od crkve naknadu štete i prijete skupnom tužbom.

-Mi osjećamo da se to pismo ne bavi žrtvama, rekla je za Reuters Maeve Lewis, direktorica skupine One in Four (Svaki četvrti).

Po njezinim riječima, Papino se pismo preusko bavi nižim irskim svećenstvom, a ne priznaje odgovornost Vatikana.


U pismu se ne poziva ni na ostavku kardinala Seana Bradyja, čelnika katoličke crkve u Irskoj, a žrtve upravo to zahtijevaju.

Austrijske žrtve zlostavljanja također su reagirali s velikim razočaranjem na Papino pismo isprike.

U priopćenju dostavljenom austrijskoj agenciji APA, žrtve svećenićkog zlostavljanja koje su se u Austriji objedinili u platformu pod nazivom “Pogođeni crkvenim nasiljem” traže od crkve naknadu štete i prijete skupnom tužbom.

– Napokon želimo vidjeti djela od crkve. U to spada izvođenje svih počinitelja, njihovih pomagača i onih skoji su znali, ali skrivali, pred nadležne državne sudove kao i isplata odštete i naknade za sve pretrpljeno, koja bi bila adekvatna svemu što su žrtve proživjele, navodi se u priopćenju skupine žrtava.

Inicijativa kojom je stvorena platforma “Pogođeni crkvenim nasiljem” sljedećeg tjedna planira osnovati udrugu istog imena. Statut udruge u ponedjeljak će, kako su naveli, predati Ministarstvu unutarnjih poslova, kako bi prošli potrebnu proceduru za registraciju.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.