Screenshot/Twitter

IRANCI BOJKOTIRAJU IZBORE? Poruka konzervativnim vlastodršcima

Autor: Z.G./Dnevno.hr/Hina

Na iranske parlamentarne izbore u petak izašlo je samo 42,57 posto birača, rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazil. Brojka će razočarati političko vodstvo u zemlji koje je pozvalo na izlaznost između najmanje 55 i 60 posto. Po njihovom bi mišljenju visoka izlaznost na izborima bila potvrda popularnosti njihovih politika i dokaz podrške islamskom režimu.

Nizak rezultat može se protumačiti kao prosvjed protiv kompletnog iranskog vodstva.

Prije objave službenih i konačnih rezultata, tvrdolinijaš i glavni konzervativni kandidat Mohammed Bagher Ghalibaf jasan je pobjednik izbora i mogao bi postati novi predsjednik parlamenta.

Protivnici predsjednika Hasana Rohanija bili su u vodstvu u Teheranu gdje je izašlo tek 27 posto birača.

Osim u Teheranu, dobro su prošli i u drugim pokrajinama pa mogu slaviti politički povratak. Nisu pobijedili na nacionalnim izborima od 2012.

Konačni rezultati izbora očekuju se u ponedjeljak.

Izbori su zasjenjeni diskvalifikacijom većine umjerenih i reformističkih kandidata koje predvodi iranski predsjednik Hasan Rohani. Gotovo 75 posto njihovih kandidata je diskvalificiralo Vijeće čuvara, odgovorno za ideološku provjeru kandidata na izborima u Iranu.




Iran je u ozbiljnoj gospodarskoj i financijskoj krizi što je izazvalo masovne ulične demonstracije krajem 2019.

Amnesty International tvrdi da su stotine ubijene u režimskom gušenju prosvjeda, što Teheran odbacuje.

Napetosti između Washingtona i Irana znatno su porasle kada se Trump 2018. godine jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila i nametnuo sankcije Iranu. Bijes zbog navodno slučajnog rušenja ukrajinskog zrakoplova u kojem je poginulo svih 176 putnika, uključujući brojne Irance i pokušaj prikrivanja incidenta pokrenuo je novi krug protuvladinih prosvjeda u siječnju.




Autor:Z.G./Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.