Iran razjedinio Europu: Njemačka je rekla ‘NE’ ratobornoj Britaniji

Autor: hina

Prije početka sastanka, britanski ministar vanjskih poslova, William Hague, izjavio je da su sve opcije otvorene u pogledu Irana, dok Njemačka odbacuje mogućnost vojne intervencije protiv te zemlje zbog njezina nuklearnog programa.

Europska unija objavila je u ponedjeljak da će nastaviti razmatrati uvođenje novih sankcija protiv Irana, ako tamošnje vlasti budu i dalje odbijale suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

– Vijeće EU-a će nastaviti razmatrati moguće nove i pojačane restriktivne mjere i o tome raspravljati na svom sljedećem sastanku, uzimajući u obzir poteze koje će Iran poduzeti – kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova EU-a.

– U svjetlu novog izviješća IAEA-a, Vijeće izražava rastuću zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa i nedostatka napretka u diplomatskim naporima. Vijeće osuđuje nastavak širenja iranskog programa obogaćivanja urana i izražava posebnu zabrinutost zbog izviješća IAEA-e o iranskim aktivnostima u vezi s razvojem vojne nuklearne tehnologije – dodaje se u zaključcima.

Prije početka sastanka, britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da su sve opcije otvorene u pogledu Irana, dok Njemačka odbacuje mogućnost vojne intervencije protiv te zemlje zbog njezina nuklearnog programa.

– U ovom trenutuku ne razmatramo vojnu intervenciju. Istodobno, kažemo da sve opcije moraju biti na stolu – izjavio je Hague po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle zauzima se za oštrije sankcije ali odbacuje mogućnost vojne intervencije.




– Oštrije sankcije su neizbježne ako Iran nastavi s odbijanjem suradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, ali mi ne sudjelujemo u razgovorima o vojnoj intervenciji i takve rasprave držimo kontraprodukitvnim i mi ih odbacujemo – rekao je Westerwelle.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.