Screenshot/Youtube

IRAN PRKOSI IZRAELU I SAD-u: Razvili smo rakete s dometom od 700 kilometara

Autor: Hina

Iran je povećao domet svojih balističkih raketa kopno-more na 700 kilometara, otkrio je u utorak visoki dužnosnik iranske vojske, u vrijeme rasta tenzija oko naoružanja između Teherana i Washingtona.

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je povukao svoju državu iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, ustvrdivši kako on nije dobar jer ne uključuje ograničenje iranskog balističkog raketnog programa, te se ne bavi potporom Teherana paravojskama u Siriji, Jemenu, Libanonu i Iraku.

Iran tvrdi da je raketni program isključivo u obrambene svrhe, te je zaprijetio da će zaustaviti transport nafte kroz Hormuški tjesnac ako Washington pokuša zaustaviti iranski izvoz tog energenta.

“Uspjeli smo izraditi balističke rakete kopno-more koje mogu pogoditi bilo koje plovilo ili brod na udaljenosti do 700 kilometara”, istaknuo je Amirali Hadžizadeh, čelnik zračnih snaga Revolucionarne garde, a prenosi iranska državna novinska agencija Fars.

Nije dao detalje o prijašnjem dometu raketa. Iran je 2008. pokazao raketu kopno-more za koju je tvrdio da ima domet od 290 kilometara.

Posebni američki izaslanik za Iran Brian Hook u ponedjeljak je rekao kako raketni program Teherana podiže napetosti u Jemenu, Iraku i Siriji.

“Akumuliramo rizik od regionalnog sukoba ako ne učinimo više da spriječimo iransku raketnu proliferaciju na Bliskom istoku”, kazao je Hook.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.