Inicijativa za očuvanje BiH

Autor: dnevno.hr

Vijeće Europske Unije ignorira skorašnji susret međunarodnih predstavnika i predsjednika političkh stranaka u BiH

Povodom španjolske inicijative, kojom se traži održavanje novih razgovora među političkim strankama u BiH, početkom travnja u BiH, doputovat će Ministar vanjskih poslova Španjolske Miguel Angel Moratinos i zamjenik državnog sekretara SAD-a James Steinberg.

Prema saznanjima Dnevnog Avaza, Washington od predstojećih razgovora ne očekuje mnogo dok Vijeće Europske Unije iste potpuno ignorira.


Tekst deklaracije, koji će biti ponuđen na usvajanje tokom razgovora u Sarajevu 6. i 7. travnja, već je bio razmatran od dijela stranačkih čelnika na konzultacijama u Madridu. Njegovu konačnu verziju donijeti će Moratinos, kojom bi se, ako bude prihvaćena, političari obvezali na nastavak razgovora o ustavnoj reformi poslije izbora.

Inicijativa za novi susret međunarodnih predstavnika i predsjednika političkh stranaka u BiH očituje se mnogo manjim ambicijama u odnosu na butmirske razgovore. Iako su Amerikanci u početku bili protiv započinjanja novih razgovora s ovom političkom postavom nakon što su oni iz Butmira propali, španjolski Ministar vanjskih poslova ipak je pristao doći, međutim, bez velikih očekivanja.

Inicijativu Španjolske, presjedavajuće EU, mnogi u Bruxellesu ocjenjuju, u najmanju ruku, čudnom. Razlog tome je njen dolazak nakon što je na snagu stupio Lisabonski sporazum koji je vanjske poslove EU u potpunosti prenio na specijalnu predstavnicu Catherine Ashton, prenosi Dnevni Avaz.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.