Indija počela popisivanje 1,2 milijarde stanovnika

Autor: hina

Biometrijski podaci, fotografija te otisci prstiju uzet će se u svih osoba starijih od 15 godina, a informacije će tvoriti nov Nacionalni registar stanovništva Indije, koje je procijenjeno na 1,2 milijarde.

Vojska od 2,5 milijuna popisivača počela je u četvrtak u Indiji “najveći posao na svijetu”, popisivanje stanovništva koje premašuje milijardu ljudi, a taj gigantski posao koji se obavlja svakih deset godina, upotpunjuje se ovog puta uzimanjem biometrijskih podataka.

Biometrijski podaci, fotografija te otisci prstiju uzet će se u svih osoba starijih od 15 godina, a informacije će tvoriti nov Nacionalni registar stanovništva Indije, koje je procijenjeno na 1,2 milijarde.


Prvi pokušaj takve vrste

– Ovo je prvi pokušaj u ljudskoj povijesti da se identificira, prebroji i upiše te konačno izradi osobna iskaznica za 1,2 milijarde ljudi -rekao je ministar unutarnjih poslova Palaniappan Chidambaram.

Dosad Indija nije imala sustav nacionalnih osobnih brojeva niti osobnih iskaznica. Popisivanje je počelo s predsjednicom Indije, Pratibhom Patil u predsjedničkoj palači, a u idućih šest mjeseci 2,5 milijuna popisivača prijeći će više od 630.000 sela i više od 5.000 gradova.

Za taj posao popisivači su opskrbljeni satelitskim kartama 608.786 sela, a obići će sve tipove naselja od modernih zgrada do sklepanih nastamba i slumova svih vrsta.

Svakih deset godina novi podaci

Upisivat će također i milijune beskućnika koji spavaju na željezničkim platformama, pod mostovima i u parkovima.

Osim podataka o nacionalnosti i bračnome statusu, popisivači će bilježiti i posjedovanje bankovnog računa i mobitela, no neće upisivati podatke o pristupu pitkoj vodi i električnoj struji, niti tipu nastambe.
Posao bi trebao biti završen u veljači 2011., a dobivenim podacima koristit će se vlada u politici, planiranju i donošenju proračuna.

Bit će to 15. po redu popisivanje stanovništva što Indija provodi svakih deset godina. Popisivanje Indijaca počele su još 1872. godine britanske kolonijalne vlasti.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.