fbpx

‘Indeks jada’: Dvije države bivše Jugoslavije na listi najgorih zemalja svijeta

Autor: D.G.

Indeks jada dobiva se zbrajanjem stope nezaposlenosti i stope inflacije indeksa potrošačkih cijena. Business Insider izračunao je indeks jada za 197 i država i teritorija i odabrao 25 onih koji su dotaknuli dno.

Business Insider izračunao je indeks jada za 197 i država i teritorija i odabrao 25 onih koji su dotaknuli dno. Inače, indeks jada dobiva se zbrajanjem stope nezaposlenosti i stope inflacije indeksa potrošačkih cijena (CPI). Podatke o nezaposlenosti i inflaciji, navode, uzeli su iz CIA-ine baze podataka World Factbook, koji su posljednji put obnovljeni sredinom veljače.

1. Na tron ljestvice s najvećim indeksom jada od 103,3 posto zasjeo je Zimbabve. Ondje je nezaposlenost dosegla nevjerojatnih 95 posto, a inflacija iznosi 8,3 posto. CIA World Factbook navodi da je ekonomski rast u toj zemlji usporen dijelom i zbog loše žetve, ali i zbog manjih prihoda od dijamanata.

2. Odmah iza Zimbabvea nalazi se Liberija s indeksom jada od 90,5 posto. Ondje inflacija iznosi 5,5 posto, a nezaposlenost 85 posto. Imaju iznimno niske prihode i velikim se dijelom oslanjaju na inozemnu pomoć. Liberijska ekonomija uništena je u građanskom ratu, ali i loše vođenom politikom.


3. Burkina Faso na trećem je mjestu s indeksom jada od 81,5 posto. Nezaposlenost je u toj zemlji dosegnula 77 posto, a inflacija 4,5 posto. Riječ je o zemlji koja ima brojno stanovništvo i vrlo malo vlastitih izvora dobara. Ekonomski rast temelji se na poljoprivredi, uzgoju pamuka i zlatu, a još uvijek se nije oporavila od velike suše koja ju je pogodila prije dvije godine.

4. Slijedi jedna europska zemlja – Bjelorusija (indeks jada 71 posto). Ondje je situacija obrnuta, nezaposlenost je svega jedan posto, ali je zato inflacija iznimno visokih 70 posto. Bjelorusiju je snažno pogodila ekonomska kriza, rubalj je izgubio čak 60 posto svoje vrijednosti, a vrijednost i dalje pada.

5. Na petom mjestu nalazi se Turkmenistan s indeksom jada od 70,5 posto. Nezaposlenost u toj zemlji iznosi 60 posto, a inflacija 10,5 posto. Prema podacima iz CIA-ine baze, ta zemlja nema dobre izglede i to zbog lošeg obrazovnog sistema, korupcije, nevoljkosti vladajućih da prihvate tržišne reforme te zloupotrebe prihoda od nafte.

6. Afrička zemlja Džibuti ima indeks jada 63,3 posto i nalazi se na šestom mjestu ljestvice. Nezaposlenost je u toj zemlji 59 posto, a inflacija 4,3 posto.

7. Namibija se s indeksom jada od 57 posto nalazi na sedmom mjestu. Inflacija iznosi 5,8 posto, a nezaposlenost 51,2 posto. Zemlja izvozi dijamante, uran i zlato, no budući da u rudnicima radi svega tri posto stanovništva, nezaposlenost je velika. Nema drugih izvora dobara na koje bi se mogla osloniti.

8. Nepal je na osmom mjestu. Indeks jada ondje iznosi 54,3 posto, nezaposlenost 46 posto, a inflacija 8,3 posto. Riječ je o jednoj od najnerazvijenijih zemalja svijeta u kojoj četvrtina stanovništva živi ispod granice siromaštva. Nepal se oslanja na poljoprivredu i ona pokriva trećinu BDP-a te zemlje.
9. Na devetom mjestu nalazi se jedna zemlja iz regije bivše SFRJ. Riječ je o Kosovu, gdje indeks jada iznosi 53,6 posto. Rezultat je to inflacije od 8,3 posto te nezaposlenosti od 45,3 posto. Business Insider Kosovo opisuje kao najsiromašniju evropsku zemlju s prosječnim godišnjim primanjem po glavi stanovnika od 7.400 dolara.

10. Top 10 završava Sirija, koja ima indeks jada 51,7 posto. Nezaposlenost u toj zemlji iznosi 18 posto, a inflacija 33,7 posto. Gospodarstvo ondje još uvijek trpi posljedice rata.

Na ljestvici najjadnijih zemalja još su i Kenija, Senegal, Afganistan, Haiti, ali i Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 20. mjestu s indeksom od 45,5 posto. Na posljednjem 25. mjestu je Mali, s indeksom od 36,5 posto.
Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.