Ilegalno ušao u Sjevernu Koreju i dobio osam godina robije

Autor: Hina/reuters/AP

U komunistički bastion nejvjerojatnije je otišao kako bi podržao američkog misionara Roberta Parka, koji je ukazivao na kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Sjeverna Koreja u srijedu je izvijestila da je Amerikanca koji je ilegalno ušao u tu zemlju osudila na osam godina teškog rada, objavile su novinske agencije pozivajući se na državne medije.

Sjevernokorejska državna novinska agencija objavila je da je Amerikanac Aijalon Mahli Gomes priznao sve što mu se stavljalo na teret.

– Njegova krivnja utvrđena je prema pozitivnim propisima kaznenog zakona Demokratske Narodne Republike Koreje – navodi se u priopćenju.

Neprijateljsko djelovanje

Tridesetogodišnji Gomes iz Bostona uhićen je 25. siječnja kada je u Sjevernu Koreju ilegalno ušao iz Kine. Osim za nedozvoljen ulazak u zemlju optužen je i zbog neprijateljskog djelovanja protiv te države.

Suđenju je kao svjedok prisustvovao predstavnik švedskog veleposlanstva u Pjongjangu, budući da Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom.

Američki State Department ovu presudu do sada nije kometirao.




Prije nego što je otišao u Sjevernu Koreju Gomes je dvije godine podučavao engleski u glavnom gradu Južne Koreje Seulu, a aktivan je bio i u protestantskoj crkvi.

U Sjevernu Koreju je nejvjerojatnije otišao kako bi podržao američkog misionara Roberta Parka koji je ukazivao na kršenja ljudskih prava u toj zemlji.




Autor:Hina/reuters/AP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.