FBI

Identificiran bombaš iz New Yorka: traži se Ahmed Khan Rahami, Afganistanac

Autor: Marcel Holjevac

FBI je objavio tjeralicu za Ahmadom Khanom Rahamijem, 28-godišnjakom rođenim u Afganistanu, u vezi sa postavljanjem bombi na Manhattanu. Hillary Clinton je osudila Trumpa jer je upotrijebio riječ "bomb" (bomba) prije nego su vlasti otkrile što je eksplodiralo, a u istoj rečenici sama upotrijebila riječ - "bombing" (bombaški napad).

Vlasti vjeruju da su eksplozije bombi u New Yorku i New Jerseyu ovog vikenda povezane, javljaju američki mediji.  No, za sad još nije jasno sumnjaju li u pojedinca ili u organiziranu terorističku ćeliju. No, FBI je objavio tjeralicu za jednim osumnjičenim u vezi bombe u okrugu Chelsea na Manhattanu: smatra se da bi on mogao biti povezan s pet ljudi koje je FBI priveo i ispitao u noći od subote na nedjelju. Istraga je trenutno koncentrirana na to da utvrde ima li veze između neeksplodirane naprave postavljene nedaleko od one koja je eksplodirala u Chesleaju, te bombe u Seaside Parku u New Yorku, i pet drugih eksplozivnih naprava pronađene na željezničkoj stanici Elizabeth.

Ahmad Khan Rahami je opisan kao bijelac, naoružan i opasan, težine oko 90 kg i visine oko 168 cm. On je ili trenutni ili bivši stanovnik Elizabetha u New Yorku. U međuvremenu raste uvjerenje da su napadi povezani i koordinirani. Vlasti kažu da su sve tri bombe imale isti tip detonatora (preko telefona) iako su se razlikovale po tehnici izvedbe. Bombe na Seasideu su bile povezane od više pojedaničnih eksplozovnih naprava, i trebale su eksplodirati nakon što počne utrka koja se tamo trebala održati. Dvije bombe u Chelsaju, na 23. i 27. ulici imale su, kažu, isti “potpis” i rađene su prema uputama koje Al Quaida daje “online”.

Obje bombe su koristile žice koje se koriste za božićnu rasvjetu, a ona koja nije eksplodirala, izrađena od lonca pod ptristkom, je sadržala šrapnele i tragove Tanerita, eksploziva koji se koristi za gađanje u metu i lako se nabavlja u dućanima sportske opreme. Podsjetimo, u eksploziji na 23. ulici je ozlijeđeno 29 ljudi. “To je bio namjeran čin, no za sad ne znamo koji su bili motivi”, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio. “Znamo samo da je bilo napada eksplozivom. Bit ćemo strpljivi i pažljivi u otkrivanju istine,” rekao je.  Izbjegao je upotrijebiti riječ “terorizam”.

U međuvremenu, Hillary Clinton je osudila izjavu Donalda Trumpa, u kojoj je rekao da je “bomba eksplodirala u New Yorku netom prije nego sam ušao u avion, i nitko ne zna što se događa”. Rekla je da bi dužnosnici trebali biti oprezni u davanju izjava i ne bi smjeli “prejudicirati” što se dogodilo prije nego to vlasti utvrde, ali je sama u rečenici netom prije osude Trumpovog izraza “bomb” upotrijebila izraz – “bombing” (bombaški napad), rekavši kako je “upoznata s  bombaškim napadima u New Yorku i New Jerseyu, i napadu u Minnesoti. A potom je rekla “mislim da je uvijek mudrije čekati dok ne dobijete informaciju prije nego date kvalifikaciju jer tek pokušavamo utvrditi što se dogodilo”.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.