Pixabay

Macron nije pozvao Trumpa na summit o klimi

Autor: Hina

Tijekom vikenda bonskoj bi klimatskoj konferenciji trebale nazočiti i neke vodeće osobe američkog ekološkog pokreta poput bivšeg potpredsjednika Al Gorea pa do bivšeg kalifornijskog guvernera Arnolda Schwarzeneggera

Američki predsjednik Donald Trump “u ovom trenutku” nije među svjetskim čelnicima koji su pozvani na summit o klimi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u prosincu, rekao je u utorak izvor iz Elizejske palače.

Pozvano je oko 100 država koje su “posebno aktivne u provedbi Pariškog sporazuma” o ograničenju globalnog zatopljenja, tvrdi izvor koji je htio ostati anoniman.

Ako se uzme u obzir da je Trump u lipnju najavio da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma, jasno je da se one ne nalaze među stotinu država koje su primile inicijalne pozivnice, otkriva izvor.

Navodno će SAD pozivnicu primiti kasnije ovog mjeseca, nakon zaključivanja konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjena koja trenutno traje u Njemačkoj. Washington će sam odlučiti koja će ga razina vlasti predstavljati na tom susretu.

Macron je bio žestok kritičar Trumpove odluke o povlačenju iz Pariškog sporazuma, pa je na svom Twitter profilu objavio: “Učinimo planetu ponovno velikom”, čime se referirao na slogan američkog predsjednika iz kampanje, te je pozvao američke klimatske znanstvenike da dođu raditi u Francusku.

Francuski čelnik je u isto vrijeme bio protivnik izolacije Trumpa, pa ga je pozvao u posjet za Dan Bastilje 14. srpnja ove godine.

Očekuje se da će fokus na summitu u Parizu 12. prosinca biti ubrzavanje borbe protiv klimatskih promjena i pronalazak dodatnih izvora financiranja.
Sirija najavila potpisivanje Pariškog sporazuma

Kao posljednja zemlja i Sirija je na 23. Konferenciji o zaštiti klime u Bonnu u utorak  najavila da će pristupiti Pariškom klimatskom sporazumu tako da je, nakon što je to najavila i Nikaragva, SAD ostala jedina zemlja koja se protivi klimatskom sporazumu iz Pariza.

“To je radosna vijest. Sirija je upravo objavila da će pristupiti Pariškom sporazumu”, rekla je Sabine Minninger, povjerenica za klimatska pitanja humanitarne organizacije Kruh za svijet na rubu 23. klimatske konferencije koja je jučer započela u Bonnu.
Prije toga je i Nikaragva najavila svoj ulazak u Pariški klimatski sporazum.

Što se tiče Sjedinjenih Država koje su prvobitno potpisale sporazum, nakon najave predsjednika Donalda Trumpa ta bi zemlja mogla izići iz Pariškog sporazuma. Neke američke nevladine organizacije koje sudjeluju u radu bonske konferencije izrazile su uvjerenje da opada podrška smjernicama američkog predsjednika Donalda Trumpa kada je klima u pitanju.

“Od oluja preko šumskih požara do nezapamćenih valova vrućine 2017. je pokazala koja prijetnja dolazi od klimatskih promjena”, rekla je Dyanna Jaye iz ekološke krovne udruge “U.S People Delegation”, prenijela je agencija Dpa.

Na 23. klimatskoj konferenciji sudionici iz 196 zemalja pokušat će naći mehanizme za implementaciju dogovora s Pariške konferencije o klimi 2015. Konferencija traje do 17. studenog.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.