fbpx

I republikanski mediji protiv Romneya: Fox News, The Economist napali nepostojeći ekonomski plan

Autor: G.M.

Mitt Romney ima šansu protiv Obame isključivo zbog nezadovoljstva američkog stanovništva sporim oporavkom, budući da većina glasača smatra Obamu sposobnim diplomatom i državnikom. Međutim niti mjesec dana je do izbora, a on nije otkrio kako će smanjiti dug, povećati potrošnju i smanjiti poreze sve u jednom pa se čak i Fox News, propagandni stroj kakav nije postojao još od Göbbelsa okrenuo protiv njega

Manje je od mjesec dana do izbora, a američka ekonomija pokazuje znakove oporavka. Mitt Romney, bez ikakvog državničkog iskustva, te nesposobni diplomat (na turneji Velikom Britanijom, Poljskom i Izraelom uspio je uvrijediti Britance tako da je David Cameron javno napao u govoru i ismijao, naljutiti Poljake neupućenošću te nazvati Palestince kulturom neradnika) oslanja se na svoje famozne biznismenske vještine.

Romney obećava smanjivanje javnog duga, ekonomski oporavak i manju nezaposlenost. No istodobno je najavio dva bilijuna dolara za američku vojsku, gradnju barem 15 brodova godišnje (uključujući 3 podmornice) kako bi vratio američku vojsku na prvo mjesto, zaprijetio je Libiji, Iranu, Afganistanu i Pakistanu ratom.

Najavio je rezanje poreza svima za čitavih 20%, kao i ukidanje Obamine zdravstvene reforme, makar će zadržati sve dobre dijelove iz reforme. Povećanu potrošnju namaknuti će zatvaranjem poreznih rupa i olakšica iako neće dirati one koje koriste srednjoj klasi i studentima. Ostaje pitanje kako namaknuti milijarde, ako ne i bilijune samo iz olakšica – to je nepoznato svima, a vjerojatno i samom Romneyu jer do dana današnjeg njegova kampanja odbija dati detalje o niti jednom konkretnom primjeru.


Prvo The Economist…

Prvo se protiv Romneya okrenuo ugledni časopis The Economist koji je oduvijek bio desno nagnut, zagovara raspad eurozone i kritizira većinu Obaminih reformi i regulaciju bankarstva. Napao je njegov plan kao nepostojeći i baziran na 6 neutemeljenih studija koje niti nisu 6 već zapravo 3, i od toga dvije instituta osoba kojih rade u njegovoj kampanji, a preostaloj bivšeg savjetnika Georgea W. Busha. Economist je izjavio na naslovnici da je njegov plan jednostavno matematički nemoguć.

..a zatim Fox News

Posljednji su se okrenuli protiv Romneya i dijelovi Fox Newsa koji su prošlog tjedna napali državni zavod za statistiku za lažiranje podataka o nezaposlenost jer je u padu, štoviše rekli su da se nezaposleni čak lažno prijavljuju kao zaposleni da bi Obama bio ponovno izabran. Voditelj Chris Wallace napao je Eda Gillespiea zato što se Romney i Ryan oslanjaju na dobro opovrgnuto laž o tome da Romneyev plan podupire šest studija, kao i činjenicu da Romney i Paul Ryan namjerno šute o detaljima plana – vjerojatno zato što plan niti ne postoji pa niti detalji.

Romney – čovjek kojega ne voli vlastita stranka
Fox News za kamapanje za izbor republikanskog kandidata upro je sve snage da se odabere bilo tko osim Romneya koji je kao guverner bio umjeren, štoviše Obamin plan zdravstvene reforme utemeljen je na njegovom u Massachussetsu. Romney je kandidat koji doslovce u tijeku jednog dana može svoje stajalište promijeniti i po nekoliko puta, a na debati na kojoj je pobijedio opet je promijenio sva svoja stajališta u umjerena, lažući o svojim izbornim obećanjima. Romneyeva popularnost zbog toga je vrlo krhka.

S druge strane Romneyeva kampanja ne vjeruje Fox Newsu, vjerojatno zato što su i pokušali njegovog potpredsjedničkog kandidata Paula Ryana (među brojnim ostalima) unovačiti da se kandidira protiv Romneya. Romneyev poraz mogao bi rezultirati konačnom marginalizacijom svih umjerenih snaga u republikanskoj stranci u korist ekstremnih desničara, konzervativaca i pobornika čajanske stranke što je otužna sudbina za stranku čiji su najbolji predsjednici (T. Lincoln, Roosevelt, Eisenhower, Nixon) bili umjerene i pragmatične osobe.

Liberalni mediji s druge strane su nezadovoljni što demokrati, pogotovo Obama ne napadnu jasno jedan na jedan nepostojeći i matematički nemoguć Romneyev plan. Komičar Jon Stewart zato je priupitao Romneya da li je čarobnjak ili ima gusku koja nosi zlatna jaja.
Autor:G.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.