fbpx

I hrvatske stranice na udaru: Veliki hakerski napad pogasio stotine alternativnih news portala

Autor: Marko

Tijekom jučerašnjeg dana zabilježen je veći broj tzv. 'Malware' napada na internet portale koje se može svrstati pod rubriku 'alternativnih i ne-mainstream vijesti', izvještava Before It's News.

Napadi 'Malware' virusima nisu nepoznati, no ovaj puta je sve preraslo statističke granice. Pojedini komentatori tvrde da se ovakav napad mogao razviti jedino u suradnji s vodećim internet servisima, antivirus programima i tražilicama.

Stranice ugašene zbog lažne prijetnje

Po službenoj definiciji, Malware je pojam koji označava zloćudni softver, odnosno računalni program koji se pokreće na računalnom sustavu bez stvarnog korisnikovog pristanka i ima neku vrstu nepoželjnog učinka, kao što je oštećenje programa i podataka koji se nalaze na sustavu, širenje na druga računala, krađa podataka, omogućavanje neovlaštenog udaljenog pristupa na računalo, prikazivanje reklamnih poruka, masovno slanje neželjene elektroničke pošte (spama), sudjelovanje u napadima na druga računala putem mreže, i drugo.


Prema načinu širenja i djelovanja zloćudni programi mogu se podijeliti u više skupina: računalni virusi, crvi, trojanski konji, špijunski programi (spyware), oglašivački programi (adware), fork bombe itd. U ovom konkretnom slučaju, radilo se o blokadi stotina stranica zbog 'malware prijetnje' iako nije naznačeno niti što je konkretno u pitanju, niti kako su stranice nakon par sati opet proradile unatoč tome što vlasnici nisu sklonili nepoželjne viruse.

Početak cenzure interneta?

Brojne stranice su na problem kasnije reagirale teorijom da je riječ o 'false flag' napadu, naročito zbog statistike koja govori da je čak 70% posjetitelja automatski trajno putem tražilice dobilo zabranu pristupa na sadržaje. Tako su pojedine stranice pretrpjele napad i posjetitelji su mogli vidjeti crvenu početnu stranicu s upozorenjem o 'Malware' sadržaju i mogućnosti blokade pristupa 'zbog opasnosti za računalo'.

Tražilice koje su javljale takve prijetnje su Firefox, Google Chrome i Safari. Gotovo je nevjerojatno da su kasnije upozorenja samo uklonjena, a niti jedna od tvrtki koja je lažno zaprijetila korisnicima nije se ispričala niti opravdala stranicama i klijentima. Neki od napadnutih portala su Before It's News, ZD Net, CNET, Instapundit uz stotine aktivističkih stranica, a od hrvatskih možemo istaknuti 4Dportal, poznati portal s alternativnim sadržajem. Analitičari se najviše pribojavaju da je ovo samo početak i uspješan pokus koji najavljuje daleko gore scenarije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.