Hrvatski europarlamentarac ‘nagazio’ Crnogorce: ‘Osjetit ćete strogoću kakve dosad nije bilo’

Autor: Hina/ A.Š.

Prema njegovim riječima, inzistirat će se na vladavini prava, neovisnom pravosuđu, slobodi medija, efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije, i to će biti najvažnija mjerila za ocjenjivanje napretka u pregovorima.

Zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula izjavio je kako će Europska komisija (EK) biti strog kontrolor i ocjenjivač pregovora sa Crnom Gorom, osobito ključnih poglavlja 23 i 24, te da “neće biti nikakvog popuštanja i gledanja kroz prste”.

“Proširenje nije prioritet Europske unije i Crna Gora će vrlo brzo osjetiti jednu vrstu strogoće koju nisu prošle ostale države članice”, rekao je Picula za Radio Crne Gore.

Prema njegovim riječima, inzistirat će se na vladavini prava, neovisnom pravosuđu, slobodi medija, efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije, i to će biti najvažnija mjerila za ocjenjivanje napretka u pregovorima.

Picula je upozorio da minuli napadi na medije i novinare, ukoliko ostanu nerasvijetljeni, a počinioci i nalogodavci nekažnjeni, mogu biti uzrok usporavanja europskih integracija.

“Pojedine strukture u tranzicijskim zemljama, među kojima je i Crna Gora, osjećaju se ugroženo pred valom demokratizacije društva. Europski standardi sigurno ugrožavaju njihove materijalne i političke pozicije, i oni tome pružaju otpor, između ostalog i kroz napade na medije”, rekao je Picula.

On je rekao da dinamika europskih integracija neće ovisiti samo o Crnoj Gori, pojašnjavajući da proširenje trenutno nije prioritet EU-a, i da su u fokusu konsolidacija ekonomije, izlazak iz financijske krize i predstojeći europski izbori.

Picula je, ipak, optimist oko prijema Crne Gore, osobito ako EU konačno izađe iz financijske krize “onda sigurno neće biti problema da Crna Gora bude primljena u članstvo možda već krajem ovog desetljeća, da bude primljena država koja nema veliki teritorij i puno stanovnika, ali sigurno predstavlja dodatnu vrijednost europskom projektu”, naveo je Picula.
Autor:Hina/ A.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.