Foto: Guliver Image/ BKA

HRVATSKA U NEVJERICI, AUSTRIJANCI NAM RUŠE SNOVE! Povijesni korak sada je upitan, stiglo je veliko ‘NE’: Plenković mora hitno spasiti situaciju

Autor: I.G.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) u ponedjeljak je ponovio svoje kritike planiranog proširenja šengenskog sustava na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku tijekom posjeta austrijsko-mađarskoj granici u Klingenbachu.

“Situacija na granici, koja je za stanovništvo nepodnošljiva, pokazuje da Schengen u biti ne funkcionira. Stoga nema smisla širiti sustav”, dodao je austrijski ministar policije.

Prema podacima austrijske policije, ove je godine u Gradišću uhićeno 74.291 izbjeglica, a većina njih bili su neregistrirani. Uhićena su i 322 trgovca ljudima.

Karner Smatra da produljenje Schengena nije učinkovito. “Da sustav ne funkcionira govori i činjenica da se unutarnje granične kontrole odvijaju gotovo posvuda”, rekao je Karner i poručio da želi prijedloge EU komisije i europsko rješenje.

Najavljuje veto

Prošle je srijede Europska komisija preporučila proširenje šengenskog područja bez granica na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku. Karner je potom u petak najavio veto.

“Ako sustav ne funkcionira, ne može se učiniti još većim”, naglasio je Karner. Stoga “od mene kao ministra unutarnjih poslova, odgovornog za sigurnost, postoji jasno ne”, rekao je za radio Ö1.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da je Austrija od početka “podržavala” članstvo Hrvatske u Schengenu i da se “ništa nije promijenilo”. Čini se da njegov austrijski kolega nema isti stav unatoč uvjeravanju HDZ-ova ministra.
Prije nego što se zemlje mogu pridružiti šengenskom prostoru, potreban je pristanak svih postojećih članica Schengena. Glasanje bi trebalo biti održano u Bruxellesu 8. prosinca.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.