Screenshot/Twitter

Hrvatska, BiH, Albanija, Kosovo i Turska bojkotiraju dodjelu Nobelove nagrade: Podržavao je Miloševića

Autor: Z.G./Dnevno.hr/Hina/N1

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvijestio je veleposlanstvo zemlje u Švedskoj kako nitko uime te države ne može sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom spisatelju Peteru Handkeu čime se BiH pridružila zemljama koje bojkotiraju događaj jer je Handke podupirao velikosrpsku politiku i zagovarao potporu režimu Slobodana Miloševića.

“Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo tko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade uime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime veleposlanstva BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo ustavom utvrđenih stajališta Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje ustava i zakona Bosne i Hercegovine”, stoji u dopisu upućenom iz Komšićeva ureda veleposlanstvu BiH u Švedskoj kako ga citira portal Klix.

Bojkot ceremonije dodjele Nobelove nagrade Handkeu ranije su najavili Hrvatska, Albanija, Kosovo i Turska.

Predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata u BiH od 1992. do 1995. otputovali su u Stockholm kako bi prosvjedovali zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu, no u glavni grad Švedske otišli su i predstavnici nekih udruga sa srpkim predznakom kako bi organizirali protuprosvjede i dali potporu austrijskom piscu.

Sam Handke je u intervjuu koji je dao televiziji Republike Srpske kazao kako nije očekivao da će nakon odluke o dodjeli Nobelove nagrade biti tako izložen javnosti.

Kazao je i kako bi želio na proljeće iduće godine posjetiti Banju Luku.

“Volim Banju Luku i volim Bosnu”, kazao je Handke novinaru koji ga je pitao “planira li doći u Republiku Srpsku.”

Oglasila se i Amanpour

Proslavljena novinarka CNN-a Christiane Amanpour, koja je tijekom rata izvještavala iz Bosne i Hercegovine, oglasila se jasnom porukom uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu.

“Bila sam tamo, svi znamo tko je kriv”, napisala je Amanpour uz hashtagove#handke#bosnia#BosniaWarJournalists.

Veliki prosvjed protiv Švedske akademije najavljen je za 10. prosinca u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Uoči prosvjeda, večeras se u glavnom gradu Švedske održava panel o Peteru Handkeu, dobitniku Nobela za književnost. Govornici su naveli da je oduka Nobelovog povjerenstva sramotna i islamofobična, te da je Handke negator genocida u Srebrenici.

Na panelu sudjeluje i novinar i publicist Roy Gutman, ratni izvjestitelj iz Bosne i Hercegovine.

“Rat u Bosni je bio ratni zločin prerušen u rat. Mnogo prije događanja u Srebrenici, godinu i pol prije (genocida), sam zaključio da su događaji koji su tome prethodili imali sve elemente genocida. I dalje stojim iza tog zaključka”, kazao je Gutman.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o događanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je netirao genocid u Srebrenici i pozvao na obranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodjela Nobela Handkeu u regiji je izazvala brojne negativne reakcije, a održan je i prosvjed ispred Veleposlanstva Švedske u Sarajevu.

Autor:Z.G./Dnevno.hr/Hina/N1
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.