fbpx
Srdjan Ilic/PIXSELL

Hrabri vojvođanski političar i službeno zatražio da se Šešelju oduzme zastupnički mandat

Autor: Hina

Šešelj je prije dvije godine nepravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine, ali se haško tužiteljstvo žalilo na tu presudu

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je u subotu hitnu sjednicu Odbora za administrativna i mandatsko-imunitetna pitanja Skupštine Srbije kako bi konstatirao prestanak mandata vođi i zastupniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju koji je u Den Haagu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina nad vojvođanskim Hrvatima.

Pozivajući se na zakon o izboru zastupnika, Čanak upozorava da se, kao jedan od razloga za prestanak zastupničkog mandata prije isteka vremena na koje je  biran, navodi pravomoćna odluka suda kojom je zastupnik osuđen na bezuvjetnu kaznu od najmanje šest mjeseci zatvora, a u Šešeljevom je slučaju riječ o pravomoćnoj presudi na 10 godina.

“Budući da je Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), kao pravni slijednik Haškog suda, osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, držimo da je taj slučaj nastupio, te da mandat treba prepustiti slijedećem zastupniku na listi SRS”, obrazlaže u priopćenju LSV.


Zahtjev da se Šešelju oduzme mandat je još na dan presude 11. travnja uputila beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, a pojedini beogradski mediji također su upozoravali na zakonsko utemeljenje da se Šešelju uskrati mandat zastupnika u državnom parlamentu.

Objašnjenje da za to postoje zakonski uvjeti medijima je ponudio i direktor Odbora za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević.

Šešelj bi, tvrdi Antonijević, morao biti razriješen nakon što ga je MICT osudio na 10 godina zatvora zbog progona i poticanja na progon vojvođanskih Hrvata ’90-ih godina.

Antonijević naglašava da je pravno utemeljenje za oduzimanje mandata u članku 88.  zakona o izboru zastupnika kojim se određuje da zastupniku mandat prestaje „ako je pravomoćnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuvjetno u trajanju od najmanje šest mjeseci“.

“Njemu (Šešelju) je izrečena kazna zatvora. Mislim da je sve dosta jasno u ovom slučaju. Bilo kakve tvrdnje da mu je istekla kazna bile bi kršenje zakona. Dakle, njemu je u ovom trenutku izrečena pravomoćna, a ne uvjetna kazna zatvora”, izjavio je Antonijević za portal Insajder.

Šešeljevi radikali, međutim, drže da je njihov vođa slobodan čovjek, niječući pravne razloge i zakonska utemeljenja da se šefu SRS oduzmu zastupnička prava i privilegije, a njegov mandat dodijeli drugoj osobi s kandidacijske liste SRS.
Zastupnik SRS u srbijanskom parlamentu Nemanja Šarović ustvrdio je kako, unatoč presudi u Den Haagu, “nema osnove” da se Šešelju oduzme zastupnički mandat.

“On je slobodan čovjek, i kao takav se kandidirao i izabran je za zastupnika, nakon što se vratio iz Den Haaga. Nikakve osnove, u skladu s ustavom i zakonima Srbije, nema da se njemu oduzme mandat”, rekao je ranije Šarović novinarima u Skupštini Srbije.

Nasljednik Haškog suda, Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u pravomoćnoj presudi Šešelja je 11. travnja osudio na 10 godina zatvora, ali mu je priznao vrijeme provedeno u haškom pritvoru.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.