Foto: Wochit

HOROR NA GRANICI SRBIJE: Afganistanci i Pakistanci zatočili migrante pa ih zlostavljali na sve moguće načine

Autor: L.B.

Nakon što su prije nekoliko dana u velikoj akciji organa iz Srbije i Sjeverne Makedonije otkriveni kampovi-mučilišta na granici dviju zemalja, makedonska policija uspjela je uhititi četvoricu organizatora, dok su dvojica pobjegla ka Srbiji, rekla je Vilma Ruskoska, javna tužiteljica za organizirani kriminal iz Sjeverne Makedonije za Novu.rs.

Cijeli slučaj je otkriven nakon što je jedna od žrtava po dolasku u Vranje nadležnim organima prijavila da grupa krijumčara iz Afganistana i Pakistana u improviziranim kampovima u šumi zlostavlja fizički, psihički i seksualno, ucjenjuje i izgladnjuje desetine sunarodnjaka, nakon čega je viši javni tužitelj u Vranju, Danijela Trajković o tome obavijestila makedonske kolege.

“Priprema za akciju je trajala nešto više od mjesec dana, a istragu smo započeli čim smo dobili predmet iz Srbije”, rekla je Ruskoska.

Akcija morala biti izvedena helikopterima

Prema njezinim riječima, zlostavljanje se nije dogodilo u postojećim objektima već u improviziranim šatorima, tendama, skrivenima u planini, na vrlo nepristupačnom terenu. Riječ je o regiji koja se naziva Toptel, a nalazi se iznad sela Lojane i Vaksince.

“Akcija je morala biti izvedena helikopterima zbog vrlo nepristupačnog terena, specijalci su se spuštali. Postavljeni su specijalci i sa srbijanske i s makedonske strane, radilo se u koordinaciji s makedonskom Nacionalnom jedinicom za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja te njihovim kolegama iz Srbije”, kaže Ruskoska.

Od mučenja je spašeno 35 migranata, među kojima su bila i djeca. Oni su zbrinuti u prihvatnim centrima.

“Počeo je rasplet, kako su ih tukli, slikali i slali obiteljima zbog novca, nisu im davali da jedu, maltretirali su ih…”, objašnjava ona.




Tretirali ih na surov način, s nekima imali nedozvoljene spolne odnose

Protiv dvije punoljetne osobe iz Pakistana i dvojice maloljetnika iz Afganistana započeta je istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo Organiziranje grupe i poticanje na izvršavanje djela trgovina ljudima, maloljetnim osobama i krijumčarenje migranata.

Oni su u periodu od kolovoza do studenog 2021. godine napravili improvizirane kampove gdje su smještali migrante koji su ilegalno ulazili iz Grčke, a potom ih odatle ilegalno prevozili ka Srbiji i zemljama EU.

Optuženi su svoje sunarodnjake zadržavali protiv njihove volje, oduzimali su im telefone i osobne dokumente te im onemogućavali bilo kakav kontakt izvan kampa. Nemoćne su ih maltretirali, fotografirali i slali njihovim obiteljima kako bi iznudili novac za njihovo oslobađanje, uz nasilje i prijetnje.




“Tretirali su ih na krajnje surov i ponižavajući način, a s nekima su imali nedozvoljene spolne odnose”, stoji u priopćenju tužiteljstva za organizirani kriminal.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.