Foto: Guliver image/Mikhail Klimentyev/KremlinPool

HODANJE PO RUBU SUKOBA KOJI NITKO NE ŽELI VIDJETI! ‘Provodite nuklearnu ucjenu’, stiglo zbiljno upozorenje Rusije: ‘Postajete sve izravnija strana u sukobu’

Autor: L.B.

Kijev i Moskva u subotu su se opet sukobili oko nuklearne elektrane u Zaporižju te su dvije zemlje jedna drugu međusobno optužile za napade na najveću nuklearku u Europi.

Već tjedan dana je meta napada, a okupirala ju je ruska vojska, pa je ukrajinska obavještajna agencija upozorila na nove provokacije u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koju su okupirali Rusi, jer su obje strane ponovno optužile drugu za granatiranje najvećeg europskog nuklearnog postrojenja, javlja Reuters.

“Ograničite svoje prisustvo na ulicama Energodara! Dobili smo informacije o novim provokacijama okupatora”, objavila je na Telegramu ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom prenijevši poruku mjesnog čelnika tog grada u kojem se nalazi nuklearka, a koji je odan Kijevu.

Bombardiranje najveće nuklearke u Europi

“Po svjedočanstvima stanovnika, ponovno su u tijeku bombardiranja u smjeru nuklearke Zaporižja… Razmak između ispaljivanja granate i pogotka je tri do pet sekundi”, dodaje se u poruci.

Međutim, prema već iskušanoj retorici, druga strana, koja je okupirala nuklearku optužila je pak, Ukrajince za napade, prozivajući ih da su oni odgovorni.

“Energodar i nuklearka Zaporižja ponovno su pod vatrom militanata Zelenskog”, objavio je na Telegramu pripadnik proruske vojne i civile uprave Vladimir Rogov.

Projektili su pali “u zone koje se nalaze na obalama Dnjepra i u elektrani”, rekao je ne navodeći podatke o žrtvama i šteti.




Zelenski Rusima: ‘Provodite ‘nuklearnu ucjenu’

Bez obzira tko bio odgovoran, zbog ovog se zabrinjavajućeg napada u četvrtak sastalo i Vijeće sigurnosti UN-a

Dok Dnjepar razdvaja zone pod kontrolom Rusa od onih pod kontrolom Ukrajine, u prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda, zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor te su pokrenuti pričuvni generatori.

No, u napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije, a ukrajinske su vlasti pozvale na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnika.




Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je Rusiju i optužio Putina da provodi “nuklearnu ucjenu“.

Žestoke bitke u Piskiju i eksplozije u Melitopolju

Osim zabrinjavajuće situacije u okupiranom Zaporižju, Ukrajinci su objavili i da se se žestoke bitke vode u Piskiju.

Naime, ukrajinsko je vojno zapovjedništvo priopćilo da se žestoke borbe nastavljaju u Piskiju, istočnom selu za koje je Rusija ranije tog dana rekla da nad njim ima potpunu kontrolu.

“Žestoke borbe se nastavljaju”, prenosi Reuters.

Zatim je Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, objavio na Telegramu da se čula eksplozija u sjeveroistočnom dijelu grada koji se nalazi istočno od rijeke Dnjepar i sjeveroistočno od Krimskog poluotoka i koji je okupiran od ožujka.

“Čekamo dobre vijesti o ruskim gubicima”, dodao je.

‘Dva ključna mosta kod Hersona izvan upotrebe’

Britanski su obavještajci pak, objavili da su dva glavna cestovna mosta koja omogućuju ruski pristup okupiranom ukrajinskom teritoriju na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada vjerojatno izvan upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajniju vojnu opskrbu.

“Čak i ako Rusija uspije izvršiti značajne popravke na mostovima, oni će ostati ranjivi”, priopćilo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

“Opskrba s kopna za nekoliko tisuća ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo se sigurno oslanja na samo dva pontonska trajektna prijelaza”, reklo je ministarstvo u ažuriranoj obavještajnoj objavi, dodavši kako je njihov lanac opskrbe ograničen, a veličina svih zaliha koje je Rusija uspjela uspostaviti na zapadnoj obali vjerojatno će biti ključni čimbenik u održivosti tih snaga.

Ukrajina je ranije najavila da će pokrenuti ofenzivu kako bi vratila svoje okupirane teritorije na jugu zemlje.

Rusija upozorava SAD da ne diraju milijarde dolara ruskih rezervi

Međutim, iako je Zapad na rusku invaziju na Ukrajinu odgovorio ekonomskim, financijskim i diplomatskim sankcijama bez presedana, uključujući zamrzavanje otprilike polovice ruskih zlatnih i deviznih rezervi, vrijednih gotovo 640 milijardi dolara prije početka invazije 24. veljače, čini se kako idu još i dalje od toga, pa je rusko ministarstvo vanjskih poslova u subotu zaprijetilo:

“Bilo kakva moguća američka zapljena ruskih rezervi u potpunosti će uništiti bilateralne odnose Moskve i Washingtona”, kazao je čelnik Odjela za Sjevernu Ameriku pri ruskom ministarstvu vanjskih poslova u subotu, objavila je ruska novinska agencija TASS, prenosi Reuters.

Naime, najviši zapadni dužnosnici, uključujući šefa europske diplomacije Josepa Borrella, predložili su zapljenu zamrznutih rezervi kako bi se pomoglo financiranje buduće obnove Ukrajine.

“Upozoravamo Amerikance na štetne posljedice takvih postupaka koji će trajno narušiti bilateralne odnose, što nije ni u njihovom ni u našem interesu”, rekao je Aleksandar Darčijev u intervjuu za TASS.

‘Amerikanci sve više postaju izravna strana u sukobu’

No, na koje se rezerve referirao, nije sasvim jasno, budući su Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici također, prema podacima Bidenove administracije, zamrznuli 30 milijardi dolara vrijednu imovinu bogatih pojedinaca povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine i umjetnine.

“Američko ministarstvo pravosuđa tražilo je šire ovlasti od Kongresa za zapljenu imovine ruskih oligarha kao sredstvo pritiska na Moskvu zbog njezinih postupaka u Ukrajini2, rekao je tužitelj u srpnju.

Darčijev je također rekao da je Rusija upozorila Sjedinjene Države da će diplomatske veze biti teško oštećene, a mogle bi čak biti i prekinute, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma. Dodao je i da  je utjecaj SAD-a na Kijev porastao do te mjere da “Amerikanci sve više postaju izravna strana u sukobu”.

Darčijev je potvrdio da se razgovara o mogućoj razmjeni zarobljenika između SAD-a i Rusije u koju bi bili uključeni Viktor Bout, zatvoreni Rus kojeg američki tužitelji spominju kao jednog od najvažnijih trgovaca oružjem na svijetu te američka košarkaška zvijezda Brittney Griner i bivši marinac Paul Whelan, koje je zatočila Rusija, prenosi TASS.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.