fbpx

HIV, SIDA i (ne)uspješna borba – Dva revolucionarna otkrića ostavljaju farmaceute bez zarade?

Autor: Marko

Sva cjepiva više-manje rade na principu osnaživanja imunosnog sustava ili blokiranju razvoja virusa što pacijente čini ovisnima o lijeku dok kritičari navode kako bi detekcija skrivenog virusa i borba protiv takvih uočenih 'kameleonskih' stanica zapravo bio pravi način brisanja bolesti, no jasno je da nije profitabilan. Kombinacijom današnja dva otkrića, svijet je korak bliže pobjedi nad virusom.

Danas je svim medijima prostrujala vijest o izlječenju dvogodišnje djevojčice od virusa HIV-a. Medicinski tim u američkoj saveznoj državi Mississippi po prvi puta je dokumentirao način na koji neimenovana djevojčica više ne mora uzimati lijekove za ovu (ne)izlječivu bolest.

Prvi pravi funkcionalni lijek protiv HIV-a

Dijete tako nema potrebu za lijekom, očekuje je normalan životni vijek i neće biti zarazna za druge. Ono što je ponajviše intrigantno je izjava tima da zapravo ne znaju zašto je tretman bio tako uspješan niti što je točno obrisalo tragove virusa. Nadaju se da bi ponavljanje procesa moglo kreirati iste rezultate kod drugih pacijenata, te će na temelju toga pokušati analizirati što je točno urodilo uspjehom.


Ime izliječene osobe nije pušteno u javnost, a novinari špekuliraju radi li se uopće o djevojčici. Podatak je javno prezentiran na subotnjoj Konferenciji o retrovirusima i infekcijama u Atlanti. Dr. Hannah Gay potvrdila je za britanski the Guardian kako je riječ o prvom funkcionalnom lijeku, no ipak postoji mogućnost da se virus u minimalnim razinama zadržao u tijelu unatoč negativnim rezultatima testa, te će pacijent biti na promatranju.

Presudna kombinacija triju lijekova i agresivan pristup u pravom trenutku

'Nakon godine dana bez uzimanja lijekova, djetetova krv je ostala čista – bez tragova virusa, čak i na najosjetljivijim testovima', naglašava Gay, te dodaje kako se očekuje da će 'dijete dugo i zdravo živjeti, a postupak će biti primjenjiv na velikom broju ostale djece zaražene HIV-om'. Na konferenciji se istaknula i činjenica o sve manjem broju djece rođene s virusom HIV-a u razvijenim zemljama, a čemu se može zahvaliti boljim lijekovima i preventivi.

Zaražene majke tako dobivaju antiretroviralne lijekove tijekom trudnoće čime se smanjuje rizik prijenosa virusa na dijete, te se na taj način za 98% smanjuje transmisija. U ovom slučaju majka nije znala da je zaražena pa se tako kompletno tretiranje izvodilo na djetetu. Agresivan tretman koji je urodio plodom uključivao je kombiniranje tri različita antiretroviralna lijeka, što inače nije praksa – rezultat je došao samo mjesec dana nakon početka terapije.

Tempiranje liječenja – ključ pobjede nad HIV-om

'Dijete nismo vidjeli punih pet mjeseci, od osamnaestog do dvadeset i trećeg mjeseca. Kada su se majka i beba opet pojavili na pretragama, smatrali smo da će razina virusa biti znatno veća – no, svi testovi su pokazivali negativne rezultate, što je bilo veliko iznenađenje', nastavlja Gay. Medicinski tim je bio šokiran, te su automatski potražili druge stavove i detaljniju analizu izvana.
Imunologinja na Medicinskoj školi Massachusettsa, Katherine Luzuriaga, uz suradnju sa znanstvenicom iz Baltimorea Deborah Persaud, dijete je testirala daleko osjetljivijim procesima. Tragovi virusa su doduše pronađeni, ali bez ikakvih naznaka da se HIV multiplicira po organizmu. Zaključak je takav da je proces liječenja uspio zbog 'agresivnog pristupa i dobrog tempiranja – netom nakon rođenja'. Virus se više nije mogao replicirati niti gasiti imunološki sustav, a bitan je i blok utjecaja na CD4 bijela krvna zrnca koja 'skladište' HIV.

Australci uspjeli detektirati skrivene HIV stanice

Iz tog razloga je bitno da se dijete tretira što ranije, jer u tom slučaju HIV ne uspije utjecati niti se skladištiti unutar CD4 stanica. 'Sljedeći korak je otkriti kako ovaj neočekivan rezultat primijeniti na ostaloj visokorizičnoj novorođenčadi', smatra Persaud, a dodaje i kako će u budućnosti biti potrebno zaustaviti učinkovitu terapiju da bi se vidjelo koji je vremenski rok ključan radi povratka/odlaska HIV-a iz organizma.
Ostali stručnjaci su bez zadrške pohvalili ove senzacionalne rezultate, no apostrofiraju kako je ovo najbitnije za daljnje borbe protiv bolesti, pošto ionako svega 2% djece bude rođeno s HIV-om. Paralelno s ovim uspjehom, australski su znanstvenici radili na lijeku koji detektira genetski 'skrivač' HIV-a i omogućava uništavanje virusa. Znanstvenici s instituta Alfred u Melbourneu su tako uspjeli po prvi puta detektirati kompletnu razinu virusa u tijelu što je veliki korak u borbi.

Imunosni sustav sam pobjeđuje HIV?

'Sada imamo više mogućnosti u borbi protiv virusa jer smo ga učinili vidljivim za lijekove i imunosni sustav. Sada nam predstoji najveći izazov – kako uništiti vidljivi virus', poručili su iz tima. Dosadašnji lijekovi su radili na principu zaustavljanja virusa čime su produživali živote pacijenata, no HIV je i dalje 'spavao' u DNK, bez mogućnosti detekcije i tretiranja pa su pacijenti bili primorani na skupe i svakodnevne lijekove.

Čim bi se prestali uzimati lijekovi, virus bi se iznova aktivirao. Ne treba previše filozofije da bi se uvidjelo tko od takve 'latentne opasnosti' ima najviše koristi – farmaceutska industrija. Ova nova saznanja iz Australije bi mogla okrenuti borbu u posve drugom smjeru – prema regrutaciji vlastitog imunosnog sustava protiv virusa. Jasno je kako farmaceuti neće blagonaklono gledati na nova istraživanja osim ako ne uspiju skupo naplatiti 'detektor' HIV stanica.

Farmaceuti ostaju bez ogromne zarade?

Već godinama gledamo bitke farmaceuta i alternativnih načina borbe s AIDS-om, a jedan od istaknutijih primjera je onaj iz Gambije. Predsjednik te države Yahya Jammeh razvio je kompot prirodnog bilja koji je izliječio šezdeset i osam Gambijaca od HIV-a, a WHO i UN smatraju kako unatoč rezultatima takav proces 'pacijente izlaže riziku'. 'Journal of Biological Chemistry' je u svojoj znanstvenoj studiji ispitao taj miks zelenih biljki gorkog okusa i banana, te je zaključak bio da zbilja 'uspjeva preventivno djelovati na virus, a utjecaj na već razvijenu bolest nije moguće analizirati bez zaraženih subjekata'.

Zdravstvene organizacije su odbile logistički pomoći istraživanju, te su navele kako bi pacijenti bili 'izloženi riziku' no bez navođenja o kakvom se točno riziku radi. Sva cjepiva više-manje rade na principu osnaživanja imunosnog sustava ili blokiranju razvoja virusa što pacijente čini ovisnima o lijeku dok kritičari navode kako bi detekcija skrivenog virusa i borba protiv takvih uočenih 'kameleonskih' stanica zapravo bio pravi način brisanja bolesti, no jasno je da nije profitabilan. Kombinacijom današnja dva otkrića – američkog koje će razotkriti najbolji trenutak za borbu i australskog koje će detektirati HIV stanice – svijet je korak bliže pobjedi nad virusom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.