fbpx
Foto: Guliver Images

HITAN SASTANAK U NEW YORKU! ‘Nećemo se dati zastrašiti, Putin je očajan!’ Vučić čekajući svoj govor u UN-u: ‘Što se Srbije tiče, svaki dan će biti sve teži i teži’

Autor: L.B.

U tijeku je Opća skupština Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku na kojoj sudjeluju ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, a tamo će održati hitan sastanak na kojem će raspravljati o nedavnim događajima vezanima uz ruski rat u Ukrajini, najavio je na brifingu za novinare prvi diplomat EU Joseph Borell.

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku rekao je da je sastanak sazvan nakon govora ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je Borrell opisao kao implicitnu prijetnju ruskog čelnika da će upotrijebiti nuklearno oružje.

“Odmah nakon što sam saznao za Putinove riječi, za večeras sam sazvao izvanredni i ad hoc neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU sa svrhom dogovora o zajedničkom stavu. A zajednički stav, siguran sam, može se sažeti u ovo: Nećemo se dati zastrašiti i nastavit ćemo s punom potporom suverenitetu Ukrajine”, rekao je.


‘Putin je stavio još veći ulog na svoju neuspješnu strategiju’

Borrell je dodao i da je Putin u svojoj najavi momentalne djelomične mobilizacije ruskih građana izgledao “kao da je govorio s panikom i očajem” te istaknuo da je Putin ovime stavio još veći ulog na svoju neuspješnu strategiju.

“Prijetnjom upotrebe nuklearnog oružja pokušava zastrašiti Ukrajinu i sve zemlje koje ga podržavaju. Ali neće uspjeti”, rekao je Borrell.

A o čemu će razgovarati na hitnom sastanku, Borell je rekao kako smatra da ministri moraju raspravljati o ovoj prijetnji kako bi još jednom naglasili kontinuiranu potporu Ukrajini i upozorili međunarodnu zajednicu na neprihvatljivu situaciju u koju nas sve stavlja Putin.

Borell najavio nove sankcije, Vučić čeka svoj govor

“Ministri će raspravljati o tome kako nastaviti vojnu potporu Ukrajini i kako nastaviti vršiti pritisak na Rusiju”, rekao je i dodao da će nove sankcije EU protiv Rusije “biti na stolu”.

“Počet ću predlagati što učiniti sa sankcijama. I ojačat ćemo naš doseg prema svim državama u svijetu kako bismo s njima podijelili našu snažnu zabrinutost zbog ove situacije”, zaključio je Borrell.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji bi večeras trebao održati govor u UN-u izjavio je da je karta za današnji let između Beograda i Moskve na crnom tržištu gotovo dosegla 9000 eura.
“Danas je karta Beograd-Moskva na crnom tržištu skočila na gotovo 9000 eura zbog mobilizacije i mnogih drugih stvari”, rekao je Vučić iz New Yorka za TV Tanjug.

Vučić: ‘Što se Srbije tiče, svaki dan će biti sve teži i teži’

Govoreći o odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji, Vučić je rekao da je jasno da se “Putin neće predati unatoč napredovanju ukrajinske vojske u posljednjih 209 dana i na istoku i na jugu Ukrajine”.

“Jasno je da će se boriti i jasno je da su ukrajinski vojnici bili daleko brojčano najmoćniji, bilo je pet do sedam prema jedan. Ruski vojnici nisu imali gotovo nikakve šanse i pretpostavljam da je zato donio odluku o mobilizaciji pričuve”, rekao je Vučić.
Naglasio je i da je Zapad “očekivao potpuni poraz Rusije”, ali da će to sada biti otežano odlukom Rusije o mobilizaciji.

Napomenuo je i da je “lako sjediti kod kuće i navijati” te da je “jasno za koga se navija u Srbiji”.

“Što se Srbije tiče, svaki dan će biti sve teži i teži”, rekao je Vučić.

‘Putin ne blefira’

Podsjetimo, danas je Vučić rekao, komentirajući poruke ruskog šefa države o mogućem reagiranju Kremlja, kako vjeruje da Vladimir Putin ne blefira kad govori o svojim daljnjim potezima, javila je agencija Tanjug.

Vučić je u intervjuu za američku TV mrežu Newsmax istaknuo kako očekuje da će mir prevladati i da će doći do kompromisnog rješenja između Rusije i Ukrajine. Novinar Newsmaxa je rekao da je Zapad zabrinut zbog Putinovog obraćanja i izjave o mogućoj uporabi svih vojnih kapaciteta te je upitao Vučića, koji se više puta susreo s ruskim liderom, smatra li da predsjednik Rusije blefira.

“U Srbiji se nadamo da će mir prevladati i da će svi učiniti sve da se dođe do kompromisnog rješenja. Ne mogu govoriti kao vojni analitičar, nego kao predsjednik, ali da, točno je, mnogo puta sam se vidio s predsjednikom Putinom i ne vjerujem da on blefira”, rekao je Vučić.

Na pitanje o dobrim odnosima Srbije i Rusije,  Vučić je rekao kako “Srbija ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom i Ukrajinom” te naglasio da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvijek osuditi rat.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.