Hidrogenska bomba zamalo eksplodirala iznad SAD-a

Autor: D.G.

Incident se dogodio 1961. kada je strateški bombarder B-52 ušao u "spin" te je u padu ispustio dvije hidrogenske bombe iznad grada Goldsboro. Bombe su pale na travnatu površinu, međutim na jednoj od njih "otkazala" su tri osigurača koji sprječavaju aktiviranje.

Američka hidrogenska bomba Mark 39, snage 250 puta veće od atomske bombe koja je uništila Nagasaki, zamalo je eksplodirala u Sjevenoj Karolini. Incident se dogodio 1961. kada je strateški bombarder B-52 ušao u "spin" te je u padu ispustio dvije hidrogenske bombe iznad grada Goldsboro. Bombe su pale na travnatu površinu, međutim na jednoj od njih "otkazala" su tri osigurača koji sprječavaju aktiviranje. No, četvrti niskovoltažni osigurač, "spasio" je SAD od nuklearne katastrofe, piše USA Today.

Da je hidrogenska bomba eksplodirala, radijacija bi zahvatila velike gradove – Washington, Baltimore, Philadelphiu and New York. Incident se dogodio samo tri dana nakon službene inauguracije američkog predsjednika J. F. Kennedyja, otkrili su dokumenti s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

U padu bombardera B-52 tom prilikom poginulo je pet članova posade od njih ukupno osam. Inače, B-52 bio je za vrijeme Hladnog rata jedno od glavnih strateških oružja američke vojske. Sposoban je letjeti na velike udaljenosti, a u slučaju nuklearnog rata predviđeno je da upravo taj bombarder izbaci nuklearne bombe iznad Sovjetskog saveza. Amerikanci su B 52 uveliko koristili u Vijetnamskom ratu jer je bio nečujan za protuzračnu obranu jer je letio na velikim visinama.

Američki istraživači otkrili su da je u razdoblju od 1950. do 1968. zabilježeno 700 incidenata u kojima se radilo o nuklearnom oružju.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.