fbpx
Foto: Pixabay

HEROJI SE NE ZABORAVLJAJU: O Hrvatu koji je u Pearl Harbouru spasio stotine ljudi snimljen je film

Autor: Dnevno

U utorak, 7. prosinca, Sjedinjene Države, obilježavaju 80. obljetnicu japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru.

Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima u nedjelju, 7. prosinca, a u njemu je poginulo 2.390 Amerikanaca. Sljedećeg dana, nakon govora američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta koji je bombardiranje nazvao “datumom koji će živjeti u sramoti”, SAD je proglasio rat Japanu i Silama Osovine.

Među 2.390 poginulih je bio i Petar Herceg Tomić Hrvat, koji je za svoje junaštvo i požrtvovnost tijekom japanskog napada na Pearl Harbour, u kojem je izgubio život, posthumno nagrađen Medaljom časti, najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost.


Herceg Tomić, je po cijenu vlastitog života, spasio posadu od sigurne smrti. Naime, on je stroj broda Utah, koji je bio pogođen dvama torpedima, održavao dok ga većina posade nije napustila. Sve to događalo se pod paljbom japanskih aviona.

Žrtvovao vlastiti život

Brod se naginjao, i Tomich je tjerao posadu da ode, a on je za to vrijeme kontrolirao pritisak u stroju da ne bi došlo do eksplozije, jer bi tada poginuli i oni koji su se spasili plivajući. Unatoč njegovim velikim naporima Tomich i još 58 članova posade, od njih 1.001, ostali su zauvijek zarobljeni u brodu nedaleko od obale.

U službenom obrazloženju odlikovanja stoji da je Tomić Herceg, shvativši da će bojni brod USS Utah zbog jakih napada potonuti, ostao na svom položaju u strojarnici sve dok se nije uvjerio da su bojleri osigurani, te da je sve osoblje napustilo strojarnicu te je žrtvujući vlastiti, spasio živote svojih suboraca i brod, piše Virtualni muzej iseljeništva Dalmacije.

O životu ovog velikog čovjeka u produkciji Hrvatske televizije snimljen je dokumentarni film “Heroji se ne zaboravljaju” koji danas u 17.10 možete pogledati na HRT 3.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.