HDZ 1990. traži hrvatsku federalnu jedinicu u BiH

Autor: hina

Odbijanje i odgađanje ustavne reforme značit će urušavanje same države BiH, ali i njenih sastavnica, entiteta. To treba biti poruka svima onima koji pokušavaju zadržati status quo iz ovog ili onog razloga, ocijenio je Ljubić.

HDZ 1990. traži uspostavu hrvatske federalne jedinice u sklopu ustavne reforme u BiH, izjavio je u srijedu u Mostaru predsjednik te stranke Božo Ljubić i upozorio na moguće urušavanje države BiH ako se bude odgađao ovaj proces.

– HDZ 1990 zagovara federalnu BiH, sastavljenu od više multietničkih federalnih jedinica, među kojima će biti i jedna s hrvatskom većinom – navodi HDZ 1990. u priopćenju Ljubićeve riječi nakon sjednice predsjedništva stranke.

Na sjednici održane u Mostaru, predsjedništvo HDZ-a 1990 usvojilo je načela izbornog programa kojemu je sastavni dio i reforma ustava.

– Odbijanje i odgađanje ustavne reforme značit će urušavanje same države BiH, ali i njenih sastavnica, entiteta. To treba biti poruka svima onima koji pokušavaju zadržati status quo iz ovog ili onog razloga – ocijenio je Ljubić.

Građani BiH uvjereni da je njihova zemlja na krivom putu

Većina građana Bosne i Hercegovine drži kako njihova zemlja sada ide u krivom smjeru a izlaz iz takve situacije vide uglavnom u što bržem priključenju BiH Europskoj uniji i NATO-u, rezultati su istraživanja koje je proveo bosanskohercegovački ured američke nevladine organizacije Nacionalni demokratski institut (NDI).

Kako je u srijedu priopćeno iz sarajevskog ureda NDI, ta je organizacija tijekom travnja provela ispitivanje među tisuću i pol građana BiH a na pitanje vjeruju li da njihova zemlja ide u pravom smjeru njih čak 82 posto odgovorilo je negativno.




Građani BiH izrazito su nezadovoljni djelovanjem vlasti i to na svim razinama a posebice joj zamjeraju neučinkovitost u rješavanju problema nezaposlenosti i kriminala.

U priopćenju NDI ističe se kako su pitanja zaštite nacionalnih interesa odnosno interesa entiteta zapravo dobila vrlo nisko mjesto na ljestvici problema koje građani smatraju bitnima.

Priključenje Europskoj uniji i NATO-u i dalje su ciljevi o kojima većina ispitanika nema dvojbi.




Za priključenje BiH EU tako se izjasnilo se 65 posto ispitanika

Potpora priključenju NATO-u nešto je slabija pa taj proces u cijelosti podupire 45 posto ispitanika a djelomice njih 23 posto.

U odnosu prema NATO-u i dalje su različita stajališta među ispitanicima iz dva entiteta pa se, primjerice, u Republici Srpskoj priključenju NATO-u izrazito protivi 41 posto ispitanika.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.