fbpx
Wikimedia Commons

Haaški sud pokreće istragu o smrti generala Praljka

Autor: Hina

Kako je general mogao unijeti bočicu s otrovom?

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je u petak da pokreće neovisnu istragu o smrti bosanskohercegovačkog Hrvata Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravomoćne presude i preminuo u bolnici.

“Radi dopune nizozemske istrage koja je već u tijeku o smrti Slobodana Praljka, ICTY-jevo tajništvo je jutros pokrenulo neovisnu stručnu istragu o internim operacijama ICTY-ja u skladu sa standardnim postupcima”, navodi se.

Reviziju će voditi sudac Hassan B. Jallow, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove. Istraga će početi idući tjedan kako bi se izradilo izvješće o zatvaranju ICTY-ja  31. prosinca 2017. Zadaća je revizije ocijeniti postojeće postupke i donijeti eventualne preporuke koje bi mogle pomoći sudovima u budućnosti, navodi se i dodaje da će ishod istrage biti javno objavljen nakon potrebnih procjena.


Žalbeno vijeće u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu, ali je dan u kojem je ICTY završio 24-godišnje postojanje zasjenjen činom Slobodana Praljka koji je iskoristio propuste osiguranja i u sudnicu unio bočicu čiji je sadržaj ispio pošto mu je Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.