Dusko Marusic/PIXSELL

GROBLJE MIG-ova ILI ZRAČNA BAZA NATO SAVEZA?!

Autor: Hina

Albanska vojna baza u Kucovi, već dugo poznata kao groblje MiG-ova, simbola nekadašnjeg moćnog ratnog zrakoplovstva, trebala bi postati nova zračna baza NATO saveza, na oduševljenje bivših pilota koji čeznu da ponovo čuju buku motora.

Albanija je 2005. “umirovila” 225 MiG-a sovjetske i kineske proizvodnje, a njezin zračni prostor od 2009. kontroliraju NATO saveznice Italija i Grčka. To je urodilo gospodarskim propadanjem okolice Kucove koja je tijekom komunizma bila poznata kao “Staljinovo”.

“Baza je prvi potpis NATO-a na zapadnom Balkanu jer će Kucovu pretvoriti u prvu zračnu bazu Saveza za ovu regiju”, kazao je ministar obrane Olta Xhacka.

U prvu fazu radova NATO će uložiti preko 50 milijuna eura (58 milijuna američkih dolara) i Kucova će služiti kao baza za opskrbu, logistiku, obuku i vježbe, dodao je ministar.

Albanija smatra da zaslužuje transformaciju svoje stare baze kako bi doprinijela održavanju stabilnosti u regiji i mirovnim misijama NATO-a diljem svijeta.

“Regija u cjelini je ušla u proces nepovratne euroatlantske integracije”, istaknuo je Xhacka.

Bazu u Kucovi, koju su 50-ih godina prošlog stojeća gradili politički zatvorenici, osmislili su sovjetski inženjeri koji su ispod zračne piste uskladištili dinamit kako bi je raznijeli u slučaju da padne u neprijateljske ruke. Baza se nalazi na lokaciji koja cijele godine ima jako dobre vremenske prilike.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.