fbpx

Grk gurnuo majku kroz prozor a zatim i sam skočio

Autor: G.M.

U Ateni su samoubojstvo počinili 90 godišnja starica (oboljela od Alzheimerove bolesti) i 60 godišnji sin koji je možda svoju majku gurnuo kroz prozor. Večer prije na Internetu je napisao 'Moćnici Zemlje, za ekonomsku krizu koju ste stvorili trebate biti obješeni.'

Građani Atene u čatvrtak ujutro pronašli su 90-godišnju staricu kako leži mrtva pokraj svog 60-godišnjeg sina. Sin i majka počinili su samoubojstvo bacivši se sa 6. kata svoje zgrade i preminuli na licu mjesta.

Prema jednom svjedoku baka je prva skočila i viknula ‘Spasi me Djevice Marijo!’. Zasada nije jasno je li riječ o dogovorenom dvostrukom samoubojstvu ili je sin gurnuo svoju majku u smrt. Naime, majka je patila od Alzheimerove bolesti, a sin je nezaposlen posljednje dvije godine. Oboje su dosad živjeli od majčine penzije (340 eura).

‘Moćnici Zemlje, za ekonomsku krizu koju ste stvorili trebate biti obješeni’


Večer prije sin je na Internetu pisao o svojoj frustraciji financijskom situacijom u zemlji. ‘Od dvadesete godine brinem se za svoju majku koja je oboljela od Alzheimera u zadnje 3-4 godine. Ima još zdravstvenih problema a domovi za starije ne primaju pacijente s toliko mnogo zdravstvenih problema.

Problem je što nisam predvidio da imam dovoljno novca jer je ekonomska kriza došla odjednom. Iako prodajemo svoje stvari nemamo prihoda, nemamo novca da kupimo hranu, kreditna kartica mi je prezadužena s kamatom od 22%, a sve ostalo otpada na troškove.

Živio sam dramatični život. Sada imam novih ozbiljnih zdravstvenih problema. Nemam spremnih odgovora. Dovoljno posjeda, no ne i novca, stoga kako živjeti bez hrane? Ima li netko riješenje?

Moćnici Zemlje, za ekonomsku krizu koju ste stvorili trebate biti obješeni. A to nije dovoljno.’

Stopa samoubojstva u rastu

Ovo nije prvo samoubojstvo koje je potreslo Grčku. Početkom travnja 77 godišnji Grk ustrijelio se pred parlamentom vičući ‘Ovako ne ostavljam dugove svojoj djeci.’ U poruci koju je ostavio napisao je da je ‘vlada uništila sve tračke mog preživljavanja. A budući da ne mogu naći pravdu, ne mogu otkriti drugi način reagiranja osim okončavanja mog života prije nego što počnem kopati po smeću za hranu i postanem teret mom djetetu.’
Ovog tjedna umirovljenik se ubio prerezavši si vene na obje ruke dok je sjedio na klupi na jednom od popularnih trgova. Između 2009. i 2011. stopa samoubojstva je narasla na 22% makar je Grčka nekad bila zemlja s niskom stopom samoubojstva.
Autor:G.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.