Građanska savjest: Novinar umalo uhitio Tonyja Blaira

Autor: dnevno.hr

Prozivajući ga krivcem za ratne zločine, David Cronin je nastojao primorati Blaira da se prijavi u najbližoj policijskoj postaji kako bi ga se uhitilo zbog počinjenja zločina 'ratne agresije'.

Tijekom sudjelovanja Tonyja Blaira na saslušanju u Europskom Parlamentu, reporter iz Bruxellesa pokušao je nad njim provesti građansko uhićenje. Na saslušanju, u ponedjeljak, kojim se nastojala rasvijetliti pozadina izraelsko – palestinskog sukoba, irski novinar David Cronin prozvao jebivšeg britanskog premijera zbog njegove uloge u invaziji na Irak.

Novinar agencije Inter Press Service te redoviti komentator događanja u Europskoj Uniji za britanski The Guardian, prišao je bivšem premijeru dok je s članovima Parlamenta vodio raspravu o svojoj ulozi diplomatskog predstavnika za Bliski istok.

Preuzeo pravdu u svoje ruke

– Gospodine Blair, ovo je građansko uhićenje – rekao je novinar dok je nesretnog Tonyja držao za ruku.

Bivši vođa laburista instiktivno je ustuknuo, a daljnji pokušaji 38-godišnjeg novinara spriječeni su pravodobnom reakcijom tjelohranitelja.

Prozivajući ga krivcem za ratne zločine, Cronin je nastojao primorati Blaira da se prijavi u najbližoj policijskoj postaji kako bi ga se uhitilo zbog počinjenja zločina ‘ratne agresije’. Novinar je naglasio da se radi o vojnom konfliktu bez mogućnosti samoobrane, pozivajući se na stavke Rimskog Statuta koji je ustanovio International Criminal Court, legitimno tijelo nadležno za zločine iz agresije.

Milijun izgubljenih života
– Moje motivacija za uhićenje gospodin Blaira, u cjelosti se temelji na prijeziru prema zločinima koje je poticao i počinio u Iraku, Afganistanu, Palestini, Libanonu i Srbiji. – izjavio je reporter za EUobserver.

Referirajući se i na istraživanje medicinski specijalizirane tiskovine, Lancet, istaknuo je šokantni podatak o milijun izgubljenih života u Iraku, zbog čega svojoj borbi za istjertivanje pravde pridodaje još veći smisao i značenje.

Ovo je bio drugi pokušaj uhićenja bivšeg britanskog lidera. Prvi put je to pokušala bivša antiratna prosvjednica Grace McCann, nakon Blairovog svjedočenja u siječnju zbog uloge Velike Britanije u invaziji na Irak 2003. godine.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.