Foto: Guliver Image / ZUMA / Ilustracija

GRAĐANIMA NUDE TEMELJNU VOJNU OBUKU: Poljaci ne gube vrijeme, rat u Ukrajini u prvi plan stavio jedan cilj

Autor: Dnevno.hr

Poljska vojska ponudit će temeljni jednodnevni tečaj obuke svim građanima u dobi od 18 do 65 godina, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane.

Obuka će se sastojati od poduke u rukovanju oružjem, gađanju iz oružja, obuzdavanja protivnika u bliskoj borbi i vještine čitanja geografskih karata, održavat će se u listopadu i studenom svake subote u 17 vojnih baza, a pravo na pohađanje tečaja imaju samo poljski građani.

Rat u Ukrajini ponovno je u fokus stavio dugogodišnje planove zemlje čiji je cilj povećati broj poljskih vojnika.

Nedavno je uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka, a dio zaposlenika pozvan je da prođe obuku gađanja iz oružja u sklopu Snaga teritorijalne obrane.

Poljska vojska trenutačno broji 110.000 vojnika, uz dodatnih 30.000 muškaraca i žena u sklopu Snaga teritorijalne obrane. Vladin je cilj povećati ovu brojku na 250.000 profesionalaca i 50.000 pripadnika Snaga teritorijalne obrane.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.