FOTO: Screenshot

Grabar-Kitarović o sastanku Trumpa i Putina: ‘Nadam se da će pokazati dovoljno odgovornosti za globalnu stabilnost’

Autor: Hina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nadu u intervjuu američke novinske agencije Associated Press da će predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije koji su se u ponedjeljak sastali u Helsinkiju, pokazati odgovornost za globalnu stabilnost i transatlantske odnose.

“Doista se nadam da će dvojica vođa pokazati dovoljno odgovornosti za globalnu stabilnost i transatlantske odnose’, rekla je Grabar Kitarović, koja je dala interjuu AP-u u nedjelju u Moskvi, gdje je gledala finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva, a prije toga razgovorala s ruskim predsjednikom Putinom.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastali su se u ponedjeljak u Helsinkiju na njihovom prvom bilateralnom susretu.

Američka agencija navodi riječi predsjednice Grabar Kitarović da dvojica predsjednika trebaju imati na umu da su oni jamci ukupne stabilnosti u svijetu.

Također je izrazila zabrinutost zbog ruskog upletanja u jugoistočnoj Europi, gdje Moskva pokušava koristiti svoj ekonomski utjecaj i moćni energetski sektor kako bi ograničila utjecaj EU-a i NATO-a u tom području.

Agencija također navodi da se Grabar-Kitarović nije htjela osvrtati na agresivno ponašanje Donalda Trumpa prema saveznicima na summitu NATO-a.

“Riječ je o njegovoj osobnosti. Ne zamjeram mu’, rekla je. Agencija dodaje da hrvatska predsjednica ističe važnost razgovora s Rusijom, a ne da je se izolira. “Želimo imati dijalog o zajedničkim prijetnjama našoj sigurnosti. Moramo raditi zajedno’, rekla je.




Predsjednica također nije htjela govoriti ni o osjetljivom pitanju u vezi s proukrajinskim osjećajima koje su tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva pokazali neki hrvatski igrači.

“Sport zbližava ljude. Ljudi u svim našim zemljama umorni su od ideoloških podjela, od stalnog vraćanja u prošlost’, rekla je. Istaknula je da su američko-ruski odnosi od “iznimne važnosti za prostor jugoistoka Europe kako se nikad više ne ponovila krvoprolića’ iz 90-tih.

Agencija AP dodaje da predsjednica Grabar-Kitarović koristi uspjeh hrvatskih nogometaša i za vlastitu promociju, da na društvenim mrežama objavljuje svoje fotografije u hrvatskom dresu, da je Trumpu poklonila dres i i da je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom čestitala svim nogometašima Hrvatske i Francuske.




Asssociated Press dodaje da Grabar-Kitarović pokazuje razumijevanje za Trumpove inzistiranje na povećanju obrambenih proračuna.

“Sigurno nije pošteno da Sjedinjene Države nose teret obrane Europe. Mi smo prije svega odgovorni za našu vlastitu sigurnost’, rekla je, kako je citira AP, predsjednica Grabar-Kitarović.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.