Gotička katedrala bačena u lice Silvia Berlusconia

Autor: T.T.

Talijanski premijer završio je u bolnici nakon što ga je 'duševni bolesnik' u lice pogodio minijaturnom replikom Milanske katedrale.

Dva slomljena zuba, omanja fraktura nosa i posjekotine na usnama posljedica su napada na talijanskog premijera Silvia Berlusconia kojeg je u nedjelju minijaturnom replikom Milanske katedrale pogodio građanin ‘s poviješću mentalnih bolesti’.

Napad je 73-godišnjeg političkog veterana oborio s nogu upravo u trenutku kada je svojim kritičarima u Italiji dovikivao kako je on ‘zgodan, naočit i pristojan momak’.


Milanska katedrala, koju krase tornjevi gotske oštrine, bačena je na premijera u trenutku kada je potpisivao autograme, a lokalni tisak otkriva da je prije incident došlo do naguravanja između građana i osiguranja.

Tijekom noći s 15. na 16. prosinca, Berlusconijevi tjelohranitelji zaustavili su 26-godišnjaka koji je pokušao ući u premijerovu bolničku sobu. Pretragom je utvrđeno da nije nosio oružje, ali su u njegovom automobilu naknadno pronađena tri hokejaška štapa i dva noža. Policija je ponovo ponudila izvješće prema kojem je riječ o osumnjičenom s poviješću neimenovanih mentalnih bolesti i obavezom kontrole u psihijatarskim ustanovama.

Berlusconija, s čijeg se lica istovremeno mogla iščitati bol i nevjerica, odmah su pridigli njegovi pomoćnici i smjestili u automobil gdje se on pokušao pribrati, pa čak i izaći kako bi okupljenima pokazao da je možda mrvicu smeten, ali nikako pometen. Premijer je do dolaska u bolnicu izgubio oko pola litre krvi.

Krivac za napad je inženjer elektronike Massimo Tartaglia, koji prema policijskom izvješću nema dosje, ali ima neimenovanu mentalnu bolest. Dan nakon incidenta, talijanska izvještajna agencija ANSA zaprimila je otvoreno pismo isprike u kojem Tartaglia piše ‘da ne prepoznaje samog sebe’, da je radio isključivo na svoju ruku i ‘da ne pripada niti jednoj političkoj ili vojnoj opciji’.

Nakon dva dana šutnje, u utorak su se oglasili premijerovi sljedbenici, prozivajući njegove političke neprijatelje, spominjala se ‘nezdrava klima’ i pljuštale su optužbe o ‘poticanju na nasilje’.

– Ruka onih koji su napali Berlusconija vođena je nemilosrdnom kampanjom mržnje – izjavio je tijekom žestoke prepirke u parlamentu Fabrizio Cicchitto, prvak premijerove stranke ‘Slobodnih ljudi’, imenujući osobe za koje vjeruje da su na ovaj ili onaj način potakle ‘bacača’. ‘Slobodni’ su za kraj najavili nove zabrane, odnosno strože zakone s kojima će snažnije regulirati internet i javna okupljanja.
Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.