Wikimedia Commons

Francuska vlada traži skidanje križa s kipa Ivana Pavla II., Poljaci ga pokušavaju spasiti

Autor: Hina

Rok za uklanjanje križa je šest mjeseci

Poljska konzervativna premijerka Beata Szydlo je izjavila u subotu kako će Poljska pokušati spasiti od cenzure kip Ivana Pavla II. u Bretanji nakon što je francuska vlada zatražila od općine Ploermel uklanjanje križa koji se uzdiže iznad luka koji ga uokviruje.

Poljska vlada će pokušati spasiti od cenzure spomenik našem sunarodnjaku i predložit će njegovo prebacivanje u Poljsku u slučaju dogovora francuskih vlasti i lokalne zajednice, rekla je Szydlo, prenosi agencija PAP.

Francuska vlada je u srijedu zatražila micanje križa iznad kipa Ivana Pavla II. na jednom gradskom trgu prema zakonu o odvajanju crkve od države.

Najviša francuska pravosudna vlast potvrdila je odluku te je gradu dala rok od šest mjeseci za uklanjanje križa. Sam kip nije doveden u pitanje.

“Naš veliki sunarodnjak, veliki Europljanin je simbol ujedinjene kršćanske Europe. Diktat političke korektnosti, laiciziranje države ostavljaju mjesto vrijednostima koji su nam kulturno strane i vode u teroriziranje svakodnevnog života Europljana”, izjavila je poljska premijerka.

U travnju 2015. je sud odredio gradonačelniku Ploermela da pokrene povlačenje spomenika. Ta odluka je poništena u prosincu 2015. zbog propusta u pravnom postupku. Državno vijeće djelomično se složilo kako je križ u suprotnosti sa zakonom iz 1905. koji zabranjuje podizanje vjerskih znakova i simbola na javnim spomenicima ili na bilo kojem javnom mjestu.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.