Screenshot/Twitter

Francuska uoči Božića zatvara disko klubove, ali neće biti jačih mjera

Autor: Zlatko Govedić / Hina

Francuska je u ponedjeljak zbog rasta broja zaraženih koronavirusom odlučila uoči Božića na četiri tjedna zatvoriti noćne klubove i ojačati mjere fizičke distance, te sanitarne protokole za škole, ali nema potrebe za novim zatvaranjima ili policijskim satom, rekao je premijer Jean Castex.

Zbog delta varijante i učinkovitosti cjepiva koja blijedi s vremenom, broj novih dnevnih slučajeva u toj zemlji broji se u desecima tisuća. U nedjelju je to bilo 42.252.

Castex je kazao da peti val pandemije jako pogađa zemlju. Međutim, naglasio je da je s 52 milijuna cijepljenih stanje bolje nego ranije te nema potrebe za strožim mjerama uoči Božića.

Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je da će kombinacija booster doza i rigoroznije mjere fizičke distance omogućiti Francuskoj da izbjegne ‘lockdown’ koji je trenutno na snazi u nekoliko europskih zemalja.

“Želimo proći kroz ovaj val pandemije bez novih ograničenja za kompletno stanovništvo, bez obzira je li cijepljeno ili nije”, dodao je.

Od petka, noćni će klubovi biti zatvoreni četiri tjedna a vlada je također pozvala građane da dobrovoljno limitiraju privatna i poslovna okupljanja.

Ono što je još više zabrinjavajuće od rasta broja zaraženih je broj hospitaliziranih pacijenata koji je danas viši od 11.000, što je prag koji od kraja kolovoza nije bio dosegnut.




Kako bismo zakočili širenje virusa, moramo “zadržati naš štit od cjepiva, pa ga i proširiti i pojačati”, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Tako će svi Francuzi stariji od 65 godina moći dobiti booster dozu bez najavljivanja.

Francuska vlada razmišlja i otvaranju cijepljenja za svu djecu od 5 do 11 godina, “na dobrovoljnoj bazi, ako je moguće do kraja godine”.




Budući da je incidencija kod djece jako visoka, sanitarni protokol za škole podignut je na treću razinu, što znači primjerice ograničavanje kontaktnih sportova ili novu organizaciju obroka u kantinama kako ne bi bilo gužvi kao i strože mjere vezane uz nošenje maski.

Autor:Zlatko Govedić / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.