fbpx

Francuska politika “samo će pogoršati stigmatiziranje” Roma

Autor: hina

Zabrinjava "često stereotipna i diskriminirajuća retorika" kakvu rabe pojedini "dužnosnici i mediji", rekla je Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay i dodala da "to samo može pogoršati stigmatiziranje Roma" kao i "siromaštvo u kojem već žive".

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava (UNHRC) Navi Pillay izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog nove politike francuske vlade prema Romima za koju kaže da može samo pogoršati stigmatiziranje Roma i njihovo krajnje siromaštvo.

Otvarajući 15. sjednicu Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi, Pillay je pozvala sve europske države, među njima i Francusku, na provedbu politike “koja će omogućiti Romima da nadvladaju marginalizaciju” kojoj su izloženi.

Pillay je podsjetila na “zabrinjavajuće situacije u nekim zemljama” i navela primjer “nove politike Francuske prema Romima, u što ulazi i rušenje njihovih logora”.


– Zabrinjava “često stereotipna i diskriminirajuća retorika” kakvu rabe pojedini “dužnosnici i mediji” – rekla je i dodala da “to samo može pogoršati stigmatiziranje Roma” kao i “siromaštvo u kojem već žive”.

Francuski predstavnik na zasjedanju odbacio je optužbe i ustvrdio da se Pariz strogo drži zakona.

Službeni Pariz počeo je zatvarati romska naselja i protjerivati ilegalno useljene Rome u njihove matične zemlje, ponajviše u Rumunjsku i Bugarsku, zbog čega ga kritizira francuska oporba, Europski parlament, Vatikan i UN.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.