fbpx

Francuska je sljedeća koja će se raspasti, upozorava Gordon Brown

Autor: dnevno.hr

Gordon Brown predviđa da će u nadolazećim tjednima i mjesecima Francuska postati žrtvom dužničke krize. Brownovo mišljenje dijeli i Olli Rehn, koji je Sarkozyiju savjetovao da poduzme daljnje korake kako bi smanjio javni deficit na granicu od tri posto bruto domaćeg proizvoda u 2013. od procijenjenih 5.7 posto u ovoj godini.

Priznajući zabrinutost da se bi se druga najveća ekonomska sila u eurozoni mogla strmoglavo urušiti ako se dužnička kriza u Italiji otme kontroli, EU čelnici uputili su Francuskoj apel da na snagu stavi daljnje mjere štednje kako bi smanjila deficit.

Najglasniji među njima je bivši britanski premijer Gordon Brown koji je predviđajući Francusku kao sljedeću žrtvu dužničke krize u nadolazećim tjednima i mjesecima, francuskom i trenutačnom predsjedniku zemalja G20 Nicolasu Sarkozyju savjetovao da sklopi sporazum o globalnom rastu s velikom silom, primjerice Kinom.

Takav sporazum, piše Telegraph, mogao bi pomoći EU čiji istrošeni mehanizmi više nisu dostatni stupovi za odražavanje stabilnosti velikih zemalja.


Brownovo mišljenje dijeli i Olli Rehn, povjerenik za ekonomiju EU, koji je Francuskoj savjetovao da poduzme daljnje korake kako bi smanjila javni deficit na granicu od tri posto bruto domaćeg proizvoda u 2013. od procijenjenih 5.7 posto u ovoj godini.

– Vjerujemo da je najbolje da Francuska sastavi, što je prije moguće, mjere koje bi bile razmjerne planovima za 2012. i 2013. godinu – rekao je Rehn.

Francuska je u ponedjeljak odobrila 65 milijardi vrijedan paket štednje na pet godina, drugi u tri mjeseca, kako bi održala trostruki A kreditni rejting što omogućava posuđivanje po najnižim stopama.

– Nemojmo se više zanositi, francuski dug je na realnom tržištu već izgubio trostruki A kreditni rejting – rekao je savjetnik bivšeg predsjednika Françoisa Mitterranda.

Jedan od službenika u Elizejske palače komentirao je da je će gubitak trostrukog A kreditnog rejtinga značiti propast francuskog predsjednika.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.