fbpx
Screenshot

(FOTO) Tko su petorica sudaca koji će presuditi hrvatskoj šestorki u Haagu?

Autor: DM/dnevno.hr

Svi imaju iskustva u haaškim procesima

Drugostupanjsku presudu hrvatskoj šestorci u Haagu, Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću i Bruni Stojiću izreći će peteročlano Žalbeno vijeće. Tko su oni?

1. Carmel Agius (72, Malta)


Postao je predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 17. studenog 2015. Prije toga je četiri godine bio prvi potpredsjednik suda. Za sudca Haaškog suda prvi je put izabran 2001. godine, a mandat mu je obnovljen 2004. godine. Sudio je u predmetima protiv Radovana Brđanina, bivšeg predsjednika Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina, kojem je izrečena kazna od 30 godina; protiv Nasera Orića kojega je sud oslobodio krivnje za zločine počinjene u Srebrenici; te protiv Vujadina Popovića, bivšeg načelnika sigurnosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske koji je osuđen na doživotni zatvor.

2. Theodor Meron (87, SAD)

Bio je predsjednik ICTY-a od 2003. pa sve do 2015. godine, dakle u četiri mandata. Od 2001. godine član je žalbenog vijeća koje zasjeda u žalbenim predmetima pred ICTY-em, ali i pred međunarodnim sudom za Ruandu.

3. Liu Daqun (67, Kina)
Sudac je ICTY-a još od 2000. godine. Predsjedao je pretresnim vijećem u predmetu “Naletelić i Martrinović”. Mladen Naletilić Tuta bio je osuđen na 20, a Vinko Martinović Štela na 18 godina zatvora za zločine u Hercegovini. Također, sudio je i u predmetu protiv Sefera Halilovića kojeg je Haaški sud oslobodio krivnje za zločine nad hrvatskim civilima u BiH.

4. Fausto Pocar (78, Italija)
Član je međunarodnog suda od 2000. godine i jedan je od najiskusnijih sudaca u Haagu, a od 2005. do 2008. bio je i potpredsjednik ICTY-a.

5. Bakone Justice Moloto (73, Južna Afrika)

Bio je član vijeća koje je prošlog tjedna izreklo presudu doživotnog zatvora ratnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću. Sudio je i bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora, ali je u žalbenom postupku oslobođen.

Inače, trojica od navedenih sudaca bila su u Žalbenom vijeću za Antu Gotovinu. Pritom je Meron bio za oslobađajuću presudu, dok su Agius i Pocar bili protiv, no ostali su u manjini.

Autor:DM/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.