Filmaš Andrzej Wajda protivi se lokaciji pokopa Kaczynskog

Autor: Hina/AFP

Predsjednik Kaczynski bio je dobar i umjeren čovjek, ali nema nikakva razloga da ga se pokopa na Wawelu, među poljskim kraljevima i maršalom Pilsudskim, smatra glasoviti filmaš Wajda.

Slavni poljski filmaš Andrzej Wajda, redatelj filma ‘Katyn’ o Staljinovom pokolju poljskih časnika, pozvao je u srijedu Crkvu da opozove svoje dopuštenje da se pokojni poljski predsjednik Lech Kaczynski pokopa u kraljevskoj katedrali u Krakovu.

U otvorenom pismu objavljenom u listu Gazeta Wyborcza, Wajda poziva crkvene vlasti da opozovu takvu ‘potpuno nepriličnu odluku, donijetu nabrzinu, u jeku žalovanja’.

– Predsjednik Kaczynski bio je dobar i umjeren čovjek, ali nema nikakva razloga da ga se pokopa na Wawelu, među poljskim kraljevima i maršalom Pilsudskim, ocem poljske neovisnosti 1918. godine – poručio je Wajda.

– Ovakva odluka mogla bi izazvati velike prosvjede i podjele u poljskom društvu, najveće od 1989. – navodi se u otvorenom pismu Andrzeja Wajde, dobitnika Oscara za životno djelo 2000. godine.

Odluka da se pokojni poljski predsjednik Lech Kaczyinski i njegova supruga pokopaju u kripti Wawelske katedrale u Krakovu, mjestu rezerviranom za poljske kraljeve, heroje i pjesnike, oštro je podijelila Poljake nekoliko dana prije pogreba.

Na zahtjev obitelji

Krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz objavio je u utorak navečer da će Lech Kaczyinski i njegova supruga Maria biti pokopani na Wawelu na zahtjev njegova brata Jaroslawa i ostalih članova obitelji.




U utorak navečer petstotinjak ljudi organiziralo je bučan prosvjed u Krakovu protiv izabranog mjesta pogreba, noseći transparente na kojima je pisalo: ‘Ne Krakov, Ne Wawel’, ‘Ostani u Varšavi’ i ‘Jeste li sigurni da je jednak kraljevima?’.

Ostali su osnovali prosvjedne skupine na internetskim društvenim skupinama. Tako je do srijede ujutro skupina na Facebooku pod nazivom ‘Ne pokopu Kaczyinskog na Wawelu’ imala 26.000 članova, a 5000 pristaša bilo je u skupini ironična naziva ‘I ja želim biti pokopan na Wawelu’.

Ovi prosvjedi prvi su znaci pucanja u iskazivanju nacionalnog jedinstva nakon zrakoplovne nesreće u kojoj su poginuli predsjednički par, cijeli vojni i dio političkog vrha.




Wawel je velika utvrda u Krakovu, na obali rijeke Visle, u kojoj se nalazi kraljevski dvorac i katedrala. Bila je središte političke moći u Poljskoj od 10. stoljeća pa sve do samoga kraja 16. stoljeća kada je prijestolnica postala Varšava. Doslovce svi poljski kraljevi i kraljice krunjeni su u Wawelskoj katedrali, a njih 18 pokopano je u njezinoj kripti. Tamo su i posljednji ostaci nekih od najznačnijih figura u poljskoj povijesti, poput Pilsudskog, legendarnog vojnog zapovjednika Tadeusza Kosciuszkog, vođe poljskog pokreta otpora i šefa vlade u izbjeglištvu u vrijeme nacističke okupacije Wladyslawa Sikorskog ili nacionalnog pjesnika Adama Mickiewicza. U toj je katedrali svoju mladu misu održao Karol Wojtyla, kasnije krakovski nadbiskup i papa Ivan Pavao II.

Autor:Hina/AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.