fbpx
Foto: Wochit/AFP

FBI OBJAVIO PRVI DOKUMENT O NAPADIMA 11. RUJNA: Pružili potporu najmanje dvojici muškaraca koji su oteli avione!

Autor: L.B.

Federalni istražni ured u subotu je objavio prvi od, kako se očekuje, nekoliko dokumenata koji se odnose na njegovu istragu terorističkih napada 11. rujna i sumnju na potporu saudijske vlade otmičarima, nakon naredbe predsjednika Joea Bidena.

Novootkriveni dokument, koji je iz 2016., pruža detalje o radu FBI -a na istraživanju navodne logističke potpore koju su saudijski dužnosnik konzulata i osumnjičeni agent saudijske obavještajne službe u Los Angelesu pružili najmanje dvojici muškaraca koji su oteli avione 11. rujna 2001. Dokument je objavljen na 20. godišnjicu smrtonosnih napada.

Detaljno opisuje više veza i svjedočenja svjedoka koji su izazvali sumnju FBI-a u Omara al-Bayoumija, koji je navodno bio saudijski student u Los Angelesu, ali za kojeg je FBI sumnjao da je saudijski obavještajni agent. U dokumentu FBI-a opisuju ga kao duboko uključenog u pružanje “pomoći pri putovanju, smještaju i financiranju” pomoći dvojici otmičara.

Ministarstvo pravosuđa najavilo da će preispitati sve dosad zatajene informacije

Saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu, DC, ranije je u srijedu izjavilo da “pozdravlja objavljivanje” dokumenata FBI -a i da je “svaki navod da je Saudijska Arabija suučesnik u napadima 11. rujna kategorično lažan”.

Bidenova izvršna naredba uslijedila je nakon što je više od 1600 ljudi pogođenih napadima poslalo Bidenu pismo u kojem ga traže da se suzdrži od odlaska na Ground Zero u New Yorku na obilježavanje 20. godišnjice, osim ako ne objavi informacije. U pismu je djelomično dovedena u pitanje uloga Saudijske Arabije, sugerirajući da su članovi saudijske vlade bili uključeni u “potporu napadima”.

Ubrzo nakon dopisa, Ministarstvo pravosuđa najavilo je da će preispitati sve dosad zatajene informacije ili dokumente vezane za napade 11. rujna 2001. koje može otkriti javnosti, piše CNN.

FBI zatvorio istragu u vezi s nekim otmičarima 11. rujna

Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa rekao je u kolovozu da je vlada obavijestila federalni sud na Manhattanu da je FBI nedavno zatvorio istragu u vezi s nekim otmičarima 11. rujna.

“Iako je ovaj razvoj događaja slijedio presude Okružnog suda SAD -a u kojima se potvrđuju vladine tvrdnje o privilegijama, FBI je odlučio preispitati svoje prethodne tvrdnje o privilegijama kako bi identificirao dodatne podatke prikladne za otkrivanje. FBI će takve podatke otkriti na najbrži mogući način,” rekao je glasnogovornik.
Biden je pohvalio tadašnju odluku DOJ-a, rekavši da je to proizašlo iz njegova predizbornog obećanja da će odjel raditi na objavljivanju zapisa 11. rujna te je udvostručio njegovu predanost obiteljima žrtava napada 11. rujna.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.