Evo zašto agnostik Ivo Josipović ne bi mogao biti član američkih izviđača, a gay Dražen Ilinčić bi

Autor: Z.S.

Konvencija je održana u hotelu znakovitog imena – Gaylord Texan, a za dopuštanje ulaska u članstvo homoseksualcima glasalo je 61 posto od oko 1400 delegata. Usvojenom rezolucijom utvrđeno je da izviđač i dalje ima dužnost prema Bogu. Stoga je tijekom izviđačkih aktivnosti zabranjen bilo kakav seksualni odnos, homoseksualni ili heteroseksualni.

Papa Franjo u srijedu još je jednom dokazao svoju veličinu i duboku čovječnost. Svjetski mediji prenijeli su vijest da je Papa tijekom homilije na misi u Rimu rekao da će i ateisti biti iskupljeni ukoliko čine dobro. Američki izviđači (BSA) nisu tako meka srca prema ateistima. Ali jesu prema drugoj grupi ljudi koja glasno potražuje svoja prava. Evo zašto hrvatski predsjednik, agnostik Ivo Josipović, osim što je prestar, nikako ne bi mogao biti članom BSA, dok bi HRT-ov novinar, homoseksualac Dražen Ilinčić to mogao. Figurativno govoreći.

BSA je najveća privatna organizacija za mlade u SAD-u čiji članovi mogu imati od 7 do 17 godina. U članstvo te organizacije dosad nisu primani homoseksualci, agnostici i ateisti. Razlog tome je njihova 'dužnost prema Bogu', na što se izviđači zaklinju. No, Nacionalno vijeće BSA u četvrtak je dopustilo ulazak u organizaciju mladima koji se izjašnjavaju kao homoseksualci. Ateistima i agnosticima ulazak je i dalje zabranjen. Konvencija je održana u hotelu znakovitog imena – Gaylord Texan, a za dopuštanje ulaska u članstvo homoseksualcima glasalo je 61 posto od oko 1400 delegata. Usvojenom rezolucijom utvrđeno je da izviđač i dalje ima dužnost prema Bogu. Stoga je tijekom izviđačkih aktivnosti zabranjen bilo kakav seksualni odnos, homoseksualni ili heteroseksualni, piše Dallas News.

Mnogi ovakvom odlukom nisu nimalo sretni. 'S velikom tugom i razočaranjem možemo zaključiti da je najutjecajniji program za mlade u Americi došao do tragičnog završetka.', rekao je John Stemberger, odvjetnik iz Orlanda, koji je bio vođa opozicije donesenoj rezoluciji. 'Današnje glasovanje da se dozvoli otvorena homoseksualnost u izviđačima će je potpuno transformirati u neprincipijelni i rizični prijedlog roditeljima. Ovo je zaista tužan dan za izviđače.' Prije samog glasanja oglasilo se i 48 kršćanskih vođa i tražilo od BSA da se drži dosadašnje politike. 'U našoj kulturi je važnije nego ikad da crkve štite i pružaju moralnu njegu mladim ljudima i izviđačima.', objavili su.

S druge strane, borci za prava homoseksualaca slave. 'Današnje glasanje kojim je završila diskriminacija gay izviđača je povijesni trenutak i pokazuje predanost BSA kreiranju inkluzivnije organizacije', rekao je član organizacije koji podupire odluku Nacionalnog vijeća.

Prema nekim procjenama religijske organizacije konkretno pomažu oko 70 posto ogranaka BSA, pružajući im mogućnost odsjedanja u njihovim prostorima. Zbog toga zabrana ateistima i agnosticima ostaje, no ostaje vidjeti kako će religijski vođe prihvatiti izviđače homoseksualce pod svojim krovom.

Odluka stupa na snagu 1. siječnja 2014. godine.




Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.