Screenshot

EVO TKO EUROPSKU UNIJU VODI U POTPUNI KAOS Pijanac, osnovnoškolac, Kašuba i tajne neizabrane skupine

Autor: Ratko Martinovic

Stotine tekstova analiziraju lik i djelo Donalda Trumpa i Vladimira Putina, no nitko ne raspravlja o ljudima koji EU vode u sve izgledniju propast.

Tajnovitost oko vodstva europske megadržave postala je poput utega i sve se više ljudi pita zašto nitko ne snosi odgovornost za brojne diskutabilne poteze.

Europske financije – rupa bez dna koja je nerijetko sama sebi svrha

U trenutku kada je 11. predsjednik Europske komisije i kultni portugalski maoistički revolucionar José Manuel Barroso prešao u Goldman Sachs, otvorio se prostor za nove vladare Europske unije. Sličnu ulogu predsjednika Europskog vijeća nosio je belgijski plemić Herman Van Rompuy dok je kontroverzni osnovnoškolac Martin Schulz predvodio Europski parlament. Ta prilično živopisna skupina ‘vedrila je i oblačila’ unijom godinama, no došlo je vrijeme za promjene. Talijanski novinar Antonio Tajani preuzima parlament, njegova sunarodnjakinja Federica Mogherini postaje Visoki predstavnik unije za vanjska i sigurnosna pitanja (nakon Solane i barunice Ashton), poljski Kašuba Donald Tusk preuzima Europsko vijeće, a premijeru Plenkoviću posebno drag prijatelj Jean-Claude Juncker postaje predsjednik Europske komisije.

Na njegovo mjesto u budućnosti pikira upravo naš premijer (iako bi mu Europsko vijeće možda bilo bolja opcija), no do kraja 2019. se nitko od navedenog četverca ne bi trebao mijenjati na pozicijama. Zašto nitko pretjerano ne poziva na njihovu odgovornost u lošim strateškim i geopolitičkim potezima? Europski ‘Status Quo’ nalaže da političare EU ne treba pretvarati u zvijezde jer ‘samo rade svoj posao’. To je možda i istina u nekim državama, no EU instance nisu pretjerano poznate po transparentnosti i ono malo istraživačkih novinara koji se time bave tvrde kako značajna sredstva odlaze na birokratski kaos, neplansku potrošnju i puku propagandu same ideologije. Dakle, značajnom financijskom kolaču unije jedina je zadaća reklamirati samog sebe.

Korumpirani pijanci, srednjoškolski propalice i neizabrana elita

A zanimljivo je da upravo mediji kao štit koriste stalno ismijavanje Trumpa i Putina. Dok je upravo Juncker posebna priča, baš poput Schulza koji na svom pohodu u visoku politiku nije uspio završiti ni srednju školu. Prvo je tu činjenicu nijekao i izbjegavao, da bi kasnije šturo zaključio kako će je završiti ‘kad stigne’. Juncker je na glasu kao teški alkoholičar i izrazito seksualno otvorena osoba. Te optužbe nemoguće je provjeriti, posebice jer svoju komu u kojoj je tjednima boravio nakon prometne nesreće 1989. koristi kao izliku za bizarne videe i fotografije koje kruže po Internetu. Tako sve ostaje na ‘rekla-kazala’ i vizualne zaključke, no da su mu javni nastupi u najmanju ruku degutantni svjedoče brojne upadice, nespretne izjave, poljupci i štipkanje po stražnici.

Javnost to ne osuđuje, a EU instance ionako uvijek navedu kako dotični političari nisu izabrani i nemaju legitimitet naroda, pa samim time odgovaraju isključivo nadležnim tijelima. To bi u svakom drugom slučaju bio materijal za osudu, no ovdje se koristi kao pozitivni argument. Tako nitko nije siguran koja je njihova potpuna nadležnost, kome odgovaraju, gdje griješe i zašto su prije preuzimanja funkcije bili gotovo anonimni u širim krugovima. On i mentor Santer odgovorni su za Maastricht, Lisabonski sporazum, no i za brojne optužbe za korupciju. Koje naravno nitko previše ne provjerava. ‘Kada situacija postane ozbiljna, morate lagati’ famozne su Junckerove riječi, a kroz godine postao je ključni čovjek za porezne olakšice korporacijama i za nasilno nametane ‘pakete pomoći’ iliti bankarske kredite zemljama u problemu. Mogherini, Tusk i Juncker sinonimi su za tajne pregovore, ugovore i dugoročne strategije. Hoće li odgovarati ako EU potone u potpuni kaos? Teško.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.