fbpx

Europski ministri financija doista su zabrinuti situacijom

Autor: hina

Ministri su izrazili spremnost da prihvate daljnje mjere koje će poboljšati sustavne kapacitite euro zone radi sprječavanja rizika širenja krize, uključujući jačanje fleksibilnosti i produljenjem roka naplate zajmova i smanjenjem kamata, rekao je premijer Luxemburga, Jean Claude Juncker.

Ministri financija zemalja članica euro zone izrazili su u ponedjeljak navečer spremnost da povećaju kapacitete i fleksibilnost privremenog kriznog fonda kako bi se izbjeglo širenje dužničke krize, izjavio je predsjednik euro skupine Jean Claude Juncker.

– Ministri su izrazili spremnost da prihvate daljnje mjere koje će poboljšati sustavne kapacitite euro zone radi sprječavanja rizika širenja krize, uključujući jačanje fleksibilnosti i opsega Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), produljenjem roka naplate zajmova i smanjenjem kamata. Te mjere bit će predstavljene ministrima uskoro – rekao je Juncker na konferenciji za novinare, pročitavši izjavu koju su prihvatili ministri financija euro zone nakon maratonskog sastanka.

Sadašnji stvarni zajmodavni kapacitet EFSF-a iznosi 400 milijardi eura.


Povjerenik Europske komisije za ekonomske i moneterna poslove Olli Rehn izjavio je da duljina sastanka, koji je počeo u 15 sati, a završio pola sata prije ponoći, govori o tome da su ministri financija doista zabrinuti razvojem stanja na financijskim tržištima.

Sastanak je održan u ozračju straha da se dužnička kriza u Grčkoj ne proširi na Italiju i Španjolsku.

Ministri su u svojoj izjavi izrazili ‘apsolutnu odlučnost da sačuvaju financijsku stabilnosti u euro zoni’.


Sastaju se veliki financijski umovi eurozone, kriza zahvaća Italiju?

Napuštanje eura bi bila tragedija za Portugal
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.