Flickr

Europski ministri dogovaraju se za početak pregovara sa SAD-om

Autor: HINA

Europski ministri će pokrenuti raspravu o tome kada i na koji način započeti trgovinske pregovore sa SAD-om, svjesni da američki predsjednik Donald Trump može nametnuti kaznene carine na uvoz europskih automobila ako će čekati predugo.

Europska komisija zatražila je od 28 zemalja članica EU da joj odobre dva mandata za pregovore kako bi mogli započeti službeni razgovori. Nijemci žele pregovore započeti što prije, dok bi Francuzi to odgodili za nekoliko mjeseci.

Nakon nekoliko mjeseci SAD i EU su u srpnju prošle godine okončali „pat poziciju” kada je Trump pristao da ne uvede nove carina na uvoz automobila iz EU-a dok obje strane nastoje poboljšati trgovinske veze.

Obvezali su se raditi na uklanjaju carina na industrijske proizvode, koji ne uključuju automobilsku industriju, raspravljati o načinima na koji se mogu usuglasiti oko proizvodnih standarda kako bi ojačali trgovinu i povećali europski uvoz američke soje i ukapljenog prirodnog plina.

EU sada želi započeti pregovore o smanjenju carina, uključujući i one na automobile, kao i posebne razgovore o olakšavanju tvrtkama prodaju njihovih proizvoda na obje strane Atlantika.

Ministri će u Rumunjskoj raspravljati o tri pitanja.

Prvo se tiče vremenskog roka. Naime, Njemačka čiji izvoz automobila i auto dijelova u SAD vrijedi više od polovine ukupnog EU izvoza, želi pregovore što prije, dok je Francuska neodlučna treba li u to krenuti prije izbora za Europski parlament u svibnju.

Drugo je pitanje treba li u pregovore uključiti i ribarstvo, koje je tehnički industrijski proizvod. Neke zemlje, poput Francuske, zabrinute su zbog povećane konkurencije u sektoru koji je već opterećen Brexitom.

Treće pitanje je što učiniti u po pitanju prethodnih širih pregovora o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP), koji su potaknuli tisuće ljudi da iziđu i prosvjeduju na ulicama Europe.

Komisija je inzistirala na tome da manji trgovinski sporazum koji predlaže – nije obnavljanje TTIP-a. Jedna od mogućnosti kako to jasno pokazati, moglo bi biti službeno okončanje TTIP-a.

Carine na industrijske proizvode već su niske, oko 4 posto. Međutim, Komisija je priopćila da bi njihovo uklanjanje povećalo izvoz EU-a u SAD za 8 posto, te američki izvoz u EU za 9 posto do 2033. godine, što odgovara dodatnom izvozu od oko 27 i 26 milijardi eura.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je ponovio da će SAD nametnuti carine na uvoz europskih automobila ako ne bude dogovoren trgovinski sporazum s Europskom unijom.

Izvješće iz ministarstva trgovine, koje je Trumpu poslano prošloga vikenda, otvara predsjedniku prostor da prijeti carinama do 25 posto na uvezene automobile i autodijelove tako što se uvoz opisuje kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Autor:HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.