Screenshot

Europska unija upravo donijela stratešku odluku o tješnjoj suradnji sa šest bivših svojetskih republika

Autor: Hina

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove na kojem se raspravljalo o provedbi ciljeva Istočnog partnerstva, stanju u Libiji i suradnji s tom zemljom te razvoju situacije u odnosima sa Sjevernom Korejom, priopćio je MVEP

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a razgovarali su o provedbi ciljeva politike Istočnog partnerstva Europske unije i šest istočnoeuropskih i južnokavkaskih država, a rasprava je bila priprema za ministarski sastanak Istočnog partnerstva koji se treba održati na marginama sastanka Vijeća u listopadu ove godine, ali i za obilježavanje desete obljetnice od pokretanja ove politike sljedeće godine, izvijestilo je Minisatstvo vanjskih i europskih poslova.

Istočno partnerstvo obuhvaća šest država partnera Unije, Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Moldovu i Ukrajinu. Aktivnosti se odnose na jačanje gospodarstva, dobro upravljanje, konektivnost te mobilnost i međuljudske kontakte.

Na sastanku je ocijenjeno je da se sve mjere, odnosno 20 ciljeva, koji su utvrđeni na sastancima na vrhu u Rigi 2015. i Bruxellesu 2017. dobro provode, te da je ključno da partneri nastave s reformskim procesima.

Vijeće je razmotrilo situaciju u Libiji gdje EU nastavlja pružati potporu naporima UN-ovog posebnog predstavnika Salaméa koji na terenu posreduje među libijskim stranama kako bi se stvorile pretpostavke za političku tranziciju i pregovore o rješenju koje će biti prihvatljivo svim čimbenicima.

EU pruža pomoć i kroz misiju za pomoć u upravljanju granicom EUBAM Libija, operaciju Sophia u Sredozemlju u cilju borbe protiv krijumčarenja migranata te pomoći Libijskoj obalnoj straži u jačanju sposobnosti. Republika Hrvatska podupire ove napore a u planu je dodatno jačanje aktivnosti vezano uz odgovor na izazov migracija, stoji u priopćenju.

O DNR Koreji je Vijeće razgovaralo u svjetlu pozitivnog razvoja situacije nakon sastanaka na vrhu DNRK-Južna Koreja te SAD-a i DNRK-a i pozdravilo pozitivne elemente, posebice nedavne sastanke na visokoj razini.

EU će se angažirati potpori političkom procesu EU i naporima prema “potpunoj, provjerljivoj i nepovratnoj denuklearizaciji DNR Koreje”, a nastavlja i s humanitarnim angažmanom obzirom na iznimno tešku situaciju i uvjete života u Sjevernoj Koreji, priopćio je MVEP.




Vijeće se kratko osvrnulo i na ostale aktualne međunarodne teme – nuklearni sporazum s Iranom, Međunarodni kazneni sud u svjetlu 20. obljetnice usvajanja Rimskog statuta, jugoistočna Europa u kontekstu sastanka na vrhu Berlinskog procesa koji se održao u Londonu, navodi se u priopćenju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.