Europska unija bi uskoro mogla postati Europska Federacija

Autor: M.S.

Sporazum o federaciji unutar eurozone o kojem priča bivši britanski premijer vjerojatno neće obuhvatiti i njegovu domovinu, već samo članice eurozone. Ipak, naglašava da će tako u jednom trenutku morati nastati i novi sporazum s Britanijom, koja bi mogla iskorisiti priliku i steći više moći u EU.

Famozna kriza eurozone hara Europom, nitko ne nalazi kvalitetno rješenje, a Britanci vrebaju priliku da preuzmu malo više moći od financijski posrnule organizacije država. Tako barem smatra bivši britanski premijer, John Major.

Tako, dok se raspravlja o uspostavljanju fiskalne unije ili federaciji država po uzoru na SAD, Major tvrdi da bi svaki novi potpisani sporazum dopustio Velikoj Britaniji da promijeni svoj odnos s Bruxellesom, osobito po pitanju zapošljavanja.

Po Majoru, piše The Independent, Europa gotovo sigurno ide prema federaciji unutar eurozone, no taj sporazum vjerojatno neće obuhvatiti i njegovu domovinu, već samo članice eurozone. Ipak, naglašava, u jednom trenutku će morati nastati i novi sporazum s Britanijom, jer fiskalna unija mijenja njen odnos s EU.

– Mislim da nam to daje dvije mogućnosti: Prvo, daje nam priliku da pregovaramo o labavijem obliku Europe, kojeg sam želio vidjeti još 90-ih godina. Mislim i da postoje još neka područja u koja bi se bilo dobro zagledati – rekao je Major.

Radikalno rješenje

Bivši britanski vođa osvrnuo se i na situaciju s Grčkom. Grčki dug treba ‘maknuti s puta’, ali uz pomoć eurozone, kao i podršku bankama koje drže grčke državne obveznice. Ipak, način na koji bi Major to izveo, ne slaže s s planovima mnogih europskih moćnika te je, rekli bi zasigurno stručnjaci, čak i malo ekstreman.

– Kratkoročno, banke treba rekapitalizirati i Grčka treba prekoračiti rokove svojih dugova. Što se prije to dogodi, i što prije Grčka ne isplati dugovanja, prije će se problem koji visi nad tržištima ukloniti. Kad Grčka ne bi isplatila svoje dugova na vrijeme, sve njene obveznice u svim bankama diljem Europe odjednom bi postale bezvrijedne – objašnjava Major svoje stavove.




Major je ipak svjestan da bi gubitak tolikog kapitala izazvalo katastrofalni učinak po banke koje su otkupila obveznice, pa predlaže da Grčka ne poduzme takav korak prije no što se banke dokapitalizacijom ne osiguraju od bila kakvih gubitaka koji bi nastali takvim potezom.


>>> ‘Postoji jasna potreba rekapitalizacije banaka u EU’

>>> Trojica premijera progovorila: Ambicioznim planom u oporavak Europe!




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.