Europska komisija je Mađarskoj zaprijetila ‘najvećom kaznom u povijesti Unije’

Autor: K.K.

Ova će se odluka smatrati poticajem za ispravljanje odstupanja, a ne kao kazna. To je razumna i razmjerna mjera preventivne prirode. Cilj naše današnje odluke je vraćanje povjerenja u mađarsku ekonomiju te poticanje prosperiteta mađarskih građana, rekao je Olli Rehn.

Mađarska će biti uklonjena s Bruxellesovog financiranja namijenjenom europskim najsiromašnijim područjima od 492 milijuna eura zbog kršenja pravila o deficitu proračuna, u okviru prijedloga Europske komisije koja tako zahtijeva kaznu bez presedana u povijesti Europske unije, a sve to bez obzira što Mađarska nije član eurozone i što ostale 22 zemlje također probijaju granice državne potrošnje.

Sankcija će Mađarsku pogoditi teško, usred gospodarskog usporavanja, i vodit će do mnogih otkaza u toliko potrebnim projektima vezanim uz ceste, energiju i okoliš u najsiromašnijim i najnerazvijenijim područjima Mađarske, ali i cijele Europe. Mađarska je potez, koji mora biti podržan od strane drugih EU zemalja, osudila i nazvala ‘neutemeljenim i nepravednim’.

Prošli je mjesec EU zaprijetila Mađarskoj pravnim djelovanjem protiv njenih novih zakona koji žele ograničiti neovisnost središnje banke tako što će njezini službenici dati prisegu mađarskom parlamentu.

Olli Rehn, povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja, izjavio je kako od Mađarske želi napraviti primjer zbog njenog konstantnog kršenja pravila o deficitu proračuna te je poručio kako spomenuta zemlja ima rok do kraja godine da provede nove mjere štednje.

– Ova će se odluka smatrati poticajom za ispravljanje odstupanja, a ne kao kazna. To je razumna i razmjerna mjera preventivne prirode. Cilj naše današnje odluke je vraćanje povjerenja u mađarsku ekonomiju te poticanje prosperiteta mađarskih građana, rekao je Rehn.

Pravilo Unije o ‘prevelikom deficitu’ zahtijeva od zemalja članica da drže proračun ispod tri posto nacionalnog BDP-a, a nacionalni dug na 60 % nacionalnog bogatstva.

Mađarska je upozorila na činjenicu da je njen proračunski deficit 2011. godine bio ispod tri posto BDP-a, a predviđa se da će i ostati ispod te ciljane razine u 2012. Štoviše, mađarsko gospodarstva raslo je po stopi od 1.7 % rasta u 2011., 0.1 postotnih bodova više od EU prosjeka u cjelini. – Činjenice dokazuju da vladina ekonomska politika vodi Mađarsku u pravom smjeru, stoji u priopćenju mađarske Vlade.




Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.