EPA/MARTIN DIVISEK

Europska desnica traži kraj Europske Unije

Autor: Hina

Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) okuplja zajedno Nacionalnu frontu, francuske čelnice Marine Le Pen, čelnika austrijske Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea, Lorenza Fontanu iz talijanske regionalističke Sjeverne lige te nizozemskog desničarskog čelnika Geerta Wildersa iz Nizozemske stranke za slobodu

Skupina europskih političkih stranaka krajnje desnice pozvala je na končanje Europske unije u njezinom sadašnjem obliku na konferenciji u češkoj prijestolnici Pragu u subotu.

Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) okuplja zajedno Nacionalnu frontu, francuske čelnice Marine Le Pen, čelnika austrijske Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea, Lorenza Fontanu iz talijanske regionalističke Sjeverne lige te nizozemskog desničarskog čelnika Geerta Wildersa iz Nizozemske stranke za slobodu.

Sve njih u Prag je pozvala nova pojava na desničarskoj političkoj sceni Tomio Okamura, čija je antiimigrantska stranka u Češkoj, nazvana Sloboda i izravna demokracija (SPD), osnovana 2015., dobila 10,6 posto na češkim parlamentarnim izborima u listopadu.

“Bruxelles je prijetnja opstanku naših nacionalnih država”, rekao je Wilders. Dodao je kako se nada da će “Česi držati svoja vrata čvrsto zatvorena za masovnu migraciju”.

Le Pen je u međuvremenu pozdravila potvrdu da je Austrija sastavila koalicijsku vladu s desničarskom populističkom strankom.

Uoči sastanka politički analitičar Cas Mudde, sa Sveučilišta Georgia u Sjedinjenim Državama kazao je za agenciju dpa da je MENL “vrlo slabo organizirana skupina, čiji je glavni cilj izvući novce iz Europske unije”.

Skupina je jedna nešto porasla otkako je osnovana 2015., rekao je ovaj politički analitičar.




“Ona još uvijek uključuje samo podskupine radikalno desnih stranaka u Europi i u Europskom parlamentu, a nije čak bila sposobna ni profitirati od Brexita”, kazao je.

“Praška konferencija čini se način da se udahne malo novog života ovoj grupaciji uključivanjem nove stranke, koja je bila uspješna na posljednjim izborima, češku SPD”, dodao je Mudde.

Češka policija pojačala je mjere sigurnosti u Pragu nakon što su brojne skupine ljevice najavile prosvjedna okupljanja. Policija je osigurala i osobnu pratnju nizozemskom čelniku Geertu Wildersu, koji je dobio prijetnje smrću zbog svojih prijedloga koji su neprijateljski orijentirani prema islamu.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.