Europa zabranila korištenje ‘despotskog srpa i čekića’

Autor: T.T.

Simbol u pitanju je u suprotnosti s javnim smjernicama i prihvaćenim moralnim principima značajnog dijela relevantne javnosti u dijelovima Europske unije koji su bili subjekt sovjetskog režima, piše u obrazloženju Europskog suda pravde.

Europski sud pravde je u srijedu završio petogodišnji prijepor s ruskim dizajnerom i odbacio njegov zahtjev da EU prizna srp i čekić kao registrirani zaštitni znak za komercijalnu upotrebu.

U obrazloženju presude piše da je ona donesena temeljem javnog morala.


– Simbol u pitanju je u suprotnosti s javnim smjernicama i prihvaćenim moralnim principima značajnog dijela relevantne javnosti u dijelovima Europske unije koji su bili subjekt sovjetskog režima.

Sud je istaknuo Češku i Latviju koje su u prošlosti bile dio Sovjetskog Saveza ili sovjetski sateliti i usput natuknuo da su slični simboli sovjetske ere u Mađarskoj prihvaćeni kao ‘simboli despotizma’.

Rusi, koji dobrim dijelom još uvijek štuju simbole iz ‘velebne prošlosti’, ne kriju frustraciju odlukom.

Komsomolskaya Pravda ocjenjuje da se Europa boji sovjetskog simbolizma.

– Odluka suda ima malo dodirnih točaka s ekonomijom ili etikom, a puno s politikom – piše tabloid.

Originalni sovjetski grb kojeg krase srp i čekić dizajniran je 1923. godine i uz manje je izmjene dočekao slom Sovjetskog Saveza u 1991. godini.
Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.