Screenshot, izvor: Wikimedia

EUROPA PROTIV ŽIDOVA? Šokantne razine antisemitizma, posebice u Mađarskoj i Poljskoj: Prisutna uvjerenja o ‘židovskoj zavjeri’

Autor: Dnevno, B.V.

Liga za borbu protiv klevete (Anti-Defamation League) objavila je podatke svojeg istraživanja provedenih u 14 zemalja Europske unije. Otprilike svaki četvrti Europljanin ima snažno negativan stav prema Židovima, pokazala je svjetska anketa o antisemitizmu za 2019. koju je naručila ova njujorška udruga.

Takvi su stavovi u porastu u istočnoeuropskim zemljama, a protiv antisemitizma “nije cijepljen” ni zapad Starog kontinenta.

U zapadnoj Europi, kako je pokazala studija, antisemtiski su stavovi malo smanjeni, prije svega u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj i Austriji, dok su u Danskoj i Belgiji povećani.

Antisemitski stavovi prevladavaju u Poljskoj, Ukrajini i Mađarskoj, u kojima je oko 40 posto ispitanika u svakoj zemlji iskazalo takve stavove, a najmanju stopu takvih stavova ima Švedska (tek 4 posto), dok je u Italiji i Autriji prisutan zamjetni pad, kako prenosi Times of Israel.

Istraživanje je također otkrilo da politički diskurs može utjecati na antisemitizam. U Poljskoj, gdje su teme restitucije imovine iz razdoblja holokausta i Zakon o govoru o holokaustu potaknule kontroverzu posljednjih godina, gotovo polovica svih ispitanika (48%) iznijela je negativan stav prema Židovima

U Mađarskoj, gdje je pod pokroviteljstvom vlade pokrenuta kampanja protiv imigracije i Georgea Sorosa, 25% ispitanika smatra da “Židovi žele oslabiti mađarsku nacionalnu kulturu podržavajući veći broj imigranata koji dolaze u njihovu zemlju.” Antisemitske stavove u susjednoj nam zemlji ima 42% ispitanika, u odnosu na 40% u 2015. godini

“Duboko je zabrinjavajuće da približno svaki četvrti Europljanin ima istu vrstu antisemitskih vjerovanja koja su postojala još prije holokausta”, rekao je izvršni direktor ADL-a Jonathan A. Greenblatt. “Ovi rezultati istraživanja snažan su poziv na buđenje svijesti o tome da je potrebno još puno raditi na obrazovanju širokog sloja stanovništva u mnogim od ovih zemalja, posebice ondje gdje bilježimo porast nasilnih incidenata”, kazao je on.

U istočnoj su Europi ukorijenjena uvjerenja o tome da Židovi kontroliraju poslovanje i financije, i da su lojalniji Izraelu nego svojoj matičnoj zemlji. Prisutna su i uvjerenja o tzv. globalnoj tajnoj zavjeri Židova.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.