Foto; Pixabay

EU ZAHTIJEVA ISTRAGU VJETROPARKA Crna Gora mora pružiti kredibilne i nezavisne odgovore

Autor: Hina

Europska komisija očekuje da se u Crnoj Gori provede kredibilna, neovisna i efikasna istraga u vezi s optužbama za korupciju u slučaju vjetroelektrane Možura koji je navodno istraživala ubijena malteška novinarka Daphne Karuana Galizija, prenose crnogorski mediji.

Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero rekla je da je vladavina prava jedna od fundamentalnih vrijednosti Europske unije i odlučujući je element za proces pristupanja EU, uključujući pristupanje Crne Gore.

“Imajući to u vidu, očekujemo da optužbe o korupciji dobiju kredibilne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore i također ponovo ističemo važnost raspravljanja o takvim pitanjima u demokratski izabranim institucijama”, priopćila je Pisonero za list Vijesti.

Matthew Karuana Galizija, sin ubijene malteške novinarke, rekao je ranije u intervjuu Vijestima da je njegova majka istraživala veze tadašnjeg predsjednika crnogorske vlade Mila Đukanović, premijera Malte Jozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu.

“Ključna osoba koju je istraživala iz Crne Gore je Milo Đukanović kao Muskatov pandan tamo. Ispitivala je odnos Đukanovića, Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu”, rekao je.

Policija Crne Gore je priopćila da će, dobije li zahtjev od policije Malte preko Interpola i Europola u vezi sa slučajem ubojstva malteške novinarke, postupiti “promptno i efikasno”.

U lipnju je predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović odbio zahtjev svih 39 oporbenih zastupnika da na dnevni red uvrsti inicijativu o formiranju istražnog povjerenstva o tom slučaju.

Aferu oko izgradnje vjetroelektrane na Možuru na početku kampanje za parlamentarne izborne aktualiziralo je građanski pokret URA objavljujući da će crnogorska vlada malteškim investitirima osigurati subvencije od 115 milijuna eura i da će ih kroz povećane račune za struju platiti građani Crne Gore.

Čelnik tog pokreta Dritan Abazović izjavio je kako je “očto da je dio tog novca već namijenjen za korupcionaške poslove i ubojstvo novinarke na Malti”.

Vjetroelektrana Možura, na istoimenom brdu pored Ulcinja puštena je u rad u studenom 2019. i godišnje može proizvesti 120 GWH energije.

Investiciju su realizirale malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, a glavni izvođač radova bila je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno da će elektrana, po isteku zakupa, potpuno obnovljena prijeći u trajno vlasništvo Crne Gore 2035. godine.

Ukidaju se zamjenici načelnika i gradonačelnika u mjestima do 35 tisuća stanovnika, broj vijećnika smanjuje se za petinu

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.