Screenshot

EU I KINA POSLALE JASNU PORUKU TRUMPU: ‘Mi smo dvije sile stabilnost’

Autor: Hina

Predstavnici Europske unije naglasili su u ponedjeljak kako je zajednička odgovornost Europe, Kine, Sjedinjenih Država i Rusije prekinuti trgovinske ratove, te provesti reformu Svjetske trgovinske organizacije.

”To je zajednička dužnost Europe, Kine, SAD-a i Rusije, da ne unište ovaj (svjetski) poredak, nego da ga poboljšaju. Da ne započinju trgovinske ratove, koji su kroz našu povijest dovodili do sukoba, nego da hrabro i odgovorno promijene ovaj na pravilima temeljen svjetski poredak”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na summitu EU-Kina u Pekingu.

”Iz tog razloga pozivam naše kineske domaćine, ali isto tako i (američkog) predsjednika Donalda Trumpa i (ruskog) predsjednika Vladimira Putina, da zajednički započnemo proces reforme Svjetske trgovinske organizacije. Ima još vremena da spriječimo sukobe i kaos”, zaključio je Tusk.

Uz Donalda Tuska, na 20. EU-Kina summitu također je bio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a sastali su se s kineskim premijerom Li Keqiangom.

Li je naglasio kako Kina želi riješiti sve trgovinske razmirice sa SAD-om.

”Kina ne želi trgovinski rat sa SAD-om. Nitko iz trgovinskog rata ne izađe kao pobjednik”, naglasio je Li na marginama summita s europskim vođama.

”Na SAD-u i na Kini je da riješe probleme”, zaključio je Li, no bez dodatnih detalja.

Li je također, uz Tuska i Junckera, izrazio podršku reformi Svjetske trgovinske organizacije, te zaštiti slobodne trgovine.

Na kraju je naglasio kako su EU i Kina ”dvije sile stabilnosti” u svjetskoj trgovini, za razliku od stava prema SAD-u, za koji Kina kaže da šteti svjetskoj ekonomiji.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.