Alchetron

Erjavec putuje u Rusiju na dvodnevni posjet

Autor: Hina

O konkretnim mogućnostima poboljšanja ekonomske suradnje govorit će se u Moskvi na zasjedanju mješovitog odbora dviju vlada, kojim predsjedaju Erjavec i ruski ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov, što je i formalni povod radnog posjeta

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec boravit će u četvrtak i petak u Rusiji, u dvodnevnom radnom posjetu, a prvog će dana najprije razgovarati s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom, objavljeno je u srijedu u Ljubljani.

Erjavec i Lavrov će prema službenoj najavi posjeta razgovarati o bilateralnoj političkoj suradnji, odnosima Europske unije i Rusije te aktualnim međunarodnim pitanjima.

U slovenskom ministarstvu vanjskih poslova ističu “tradicionalno dobre odnose” s Rusijom, ali i pad gospodarske suradnje zadnjih godina zbog međunarodnih sankcija.
O konkretnim mogućnostima poboljšanja ekonomske suradnje govorit će se u Moskvi na zasjedanju mješovitog odbora dviju vlada, kojim predsjedaju Erjavec i ruski ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov, što je i formalni povod radnog posjeta.

Vladu slovenskog premijera Mire Cerara, a osobito ministra vanjskih poslova Erjavca, oporbena politika optužuje za “neizbalansiranu” vanjsku politiku pa i “proruska stajališta”, što iščitavaju iz čestih bilateralnih posjeta na visokoj razini.

Predstavljajući vanjskopolitički program Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, njen je “ministar vanjskih poslova uz sjeni”, eurozastupnik Milan Zver, u rujnu kazao da “težina” slovenske vanjske politike u međunarodnom i euroatlantskom prostoru već više godina stagnira i pada zbog strateških pogrešaka, zbog čega je doživljavaju kao neizbalansiranu i “prorusku”, posebno kad je riječ o sadašnjem ministru vanjskih poslova koji je tu dužnost obnašao u tri zadnje vlade, a nijednom nije bio u posjetu SAD-u, dok je više puta boravio u Rusiji.

U Rusiji je više puta bio i sadašnji predsjednik države Borut Pahor, a boravio je i u posjetu Turskoj i Iranu, što slovenska oporba također drži pogrešnim političkim porukama prema Europskoj uniji i euroatlantskom partnerstvu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.